Muhamed Hasanović

Saradnja Bosne i Hercegovine sa IFAD-om je dovela do smanjenja siromaštva u ruralnom sektoru

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović prisustvuje Godišnjim sastancima 2023 u organizaciji Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Marakešu.

„Kao dio delegacije BiH ispred Ministarstva finansija i trezora BiH prisustvujem ovogodišnjem događaju Godišnji sastanci 2023, u organizaciji Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koji se održava u Marakešu, Maroko.

Ovu posjetu sam započeo sa konferencijom koju je organizovao Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj – International Fund for Agricultural Development (IFAD), gdje sam imao priliku razgovarati sa predsjednikom IFAD-a dr. Alvarom Lario i regionalnom direktoricom IFAD-a za Bliski Istok, Sjevernu Afriku i Europu Dinom Saleh, kao i sa ministrima finansija Tadžikistana, Egipta, Jemena, Somalie i drugim predstavnicima ostalih zemalja učesnica. Razgovarali smo o izazovima sigurnosti hrane i prilagodbi klime, obzirom na veliki broj različitih regija koje imaju zajednički izazov. Odnosi se na 200 miliona ljudi koji se nalaze uglavnom u ruralnim područjima i koji se suočavaju sa velikim izazovima po pitanju sigurnosti hrane, nestašici vode, upravljanju vodama, izvozu hrane, pristupu tržištima, te komercijalizaciji i proizvodnji hrane.

U proteklom razdoblju saradnje Bosne i Hercegovine s IFAD-om postigli smo pozitivne rezultate u smislu smanjenja siromaštva u ruralnom sektoru, kao i povećanju zaposlenosti žena i mladih u ruralnim područjima.

Uspješno smo proveli sedam investicijskih projekata od 1996. godine i usvojili politike koje su pomogle ruralnom stanovništvu na temelju modela samoodrživosti da izađu iz siromaštva. Vjerujemo da je partnerstvo između IFAD-a i BiH i dalje ključno za razvoj i implementaciju pristupa za podršku razvoju ruralnih područja.

Zamolio sam IFAD za pomoć u ostvarivanju mogućnosti da BiH ima pristup finansiranju u okviru Mehanizma pristupa posuđenim sredstvima u iznosu do 15 miliona eura.

Također sam zatražio od IFAD-a da bude provedbena agencija Fonda za prilagodbu (AF) za prvi program AF-a u BiH u okviru globalne investicijske platforme koja pruža integrirano rješenje za ove globalne izazove.

Vjerujem da će moja posjeta Marakešu biti uspješna u nizu bilateralnih sastanaka, koji su planirani tokom posjete, te se nadam da će postignuti dogovori pozitivno utjecati na Bosnu i Hercegovinu“, naveo je Hasanović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.