Saopštenje predstavnika Grada Tuzle u vezi sa monstruoznom propagandom iz Srbije o zločinu na tuzlanskoj Kapiji

Poznato je da je vojska ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića skoro četiri godine granatirala bosanskohercegovačke građane i počinila mnoge ratne zločine pravosnažno dokazane i presuđene u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kao i u domaćim sudovima. Jedan od najmonstruoznijih zločina je zločin na Kapiji, koji je pravosnažno dokazan i presuđen presudom Suda Bosne i Hercegovine, kojom se za ratni zločin osuđuje Novak Đukić. Pomenuti ratni zločinac je pobjegao u Republiku Srbiju i tamošnje vlasti ga, suprotno međunarodnom pravu, odbijaju izručiti.

Da bi opravdali sakrivanje jednog ratnog zločinca, tj. Novaka Đukića, režim Srbije bruka cijelu Srbiju i vrši brutalnu propagandnu aktivnost osporavanja pravosnažne presude na način koji je nemilosrdan i monstruozan, baš kao i što je to i zločin počinjen 25.5.1995. godine. Pronašli su generala koji se usudio potpisati mišljenje da kriv nije ubica nego da su krive žrtve.

Ovaj strašni zločin koji je bio uvod u genocid počinjen u Srebrenici, živa je rana, a negiranje ovog zločina je velika opasnost za stabilnost i mir na Balkanu. Pozivamo vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku i izruče ratnog zločinca Novaka Đukića, vlastima Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Tuzle
Jasmin Imamović