Damir Filipović za Sutra.ba

Samo sa jasnim vizijama možemo ići naprijed

Donosimo vam razgovor sa Damirom Filipovićem, novoizabranim predsjednikom Foruma mladih SDP Bosne i Hercegovine.

Sutra.ba: Konvencija je prošla, strasti se smirile. Kakvi su utisci nakon svega?

Damir Filipović: Konvencija je prošla, sada nam slijedi rad i dizanje FOM SDP BiH. Mislim da je konvencija bila lakši dio cijele priče, ono što slijedi sigurno neće biti lagano ali se nadam da ćemo odgovoriti zadatku koji su pred nas postavili delegati 5. Konvencije. Utisci su isti, strasti su se smirile ali još nas umor drži. Sada nam slijedi paralelan rad unutra organizacije i djelovanja prema vani. Prvenstveno moramo konsoldovati redove i uključiti što više mladih u rad, dati priliku svim mladima da budu dio promjena. Obećavam u ime rukovodstva FOM SDP BiH da nećemo praviti razlike. Forum mladih mora biti jedinstven u svom djelovanju, jer samo zajedno možemo postići snagu mladih unutar SDP BiH i države.

Sutra.ba: U kakvom si stanju zatekao državni forum mladih SDP-a?

Damir Filipović: Nikada ne treba pričati o onome što je bilo, mislim da samo sa jasnim vizijama prema budućnosti možemo ići naprijed. Stanje možda nije idealno, ali sve ima svoje razloge. Sada je važno ujediniti mlade SDP BiH, vratiti dignitet, unutarpartijsko povjerenje i graditi povjerenje građana.

Sutra.ba: Koji su prvi koraci koje ćeš poduzeti?

Damir Filipović: Kao što sam rekao, prvenstveno želim da napravim uvid u trenutno stanje u organizacije na svim nivoima. Jačanje solidarnosti, jednakosti i drugarstva su osnovni preduslovi za jaku i uspješnu organizaciju. Razvijanje omladinskih politika, međunarodna saradnja, obilježavanje bitnih datuma kako iz prošlog rata 92-95 tako i iz Drugog svjetskog rata, jačanje međuljudskih odnosa, političko djelovanje, educiranje mladih i ostalo, sve su to segmenti koji ne smiju biti zapostavljeni u narednom periodu. Prvenstveno trebamo prioritet staviti na politički angažman mladih, jer nam slijede lokalni izbori 2016.godine. Bez jake omladine, uključene u tijela odlućivanja na svim nivoima vlasti nema ni jakog SDP BiH, kao ni jake države.

Sutra.ba: Koji je plan državnog FOM-a u naredne četri godine?

Damir Filipović: Svi mi imamo vizije i možda imamo dodirnih tačaka, ali želim prije nego iznesem bilo kakav Plan rada u naredne četiri godine da održim konstituirajuću sjednica na kojoj bi se trebao usvajati Plan rada koji će biti u skladu sa Odlukom o unutrašnjem organizovanju Programom rada i Rezolucijama usvojenim na 5. Konvenciji FOM SDP BiH. Plan rada treba biti zajednički akt, a ne individualni.

Sutra.ba: Saradnja FOM-a sa SDP BiH?

Damir Filipović: Imao sam sastanak sa užim rukovodstvom SDP BiH i obećali su nam podršku u svakom smislu, jer ipak omladina je okosnica svih procesa. Nadamo se da će u mandatnom periodu FOM SDP BiH uživati poptpunu podršku naših organa. Podrška će biti u onoj mjeri koliko mi budemo radili.

SDP BiH će se vratiti na političku scenu jači nego ikada, što vrijeme više bude odmicalo vidjeti će se šta je bio SDP u prethodne četiri godine, obzirom da sada ne vidimo promjenu na bolje sa novom Vladom. Odluke, zakoni i drugi akti koje donose su u najmanju ruku smiješni, ništa se ne donosi od značaja za građane BiH. Bez imalo ustručavanja bave se novim Zakonom o radu, narušavajući položaj radnika, hoće da naprave princip „pošteni poslodavac- nepošteni radnik“, što ostavlja prostor manipulacije poslodavcu, ne štiteći radnike. Pitam se samo da li bi znali napraviti kvalitetan prijedlog Budžeta da ga nisu naslijedili.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.