Živinice

Samir Kamenjaković obišao gradilišta u Gornjoj Višći

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković sa sardnicima je danas obišao gradilišta u mjesnoj zajednici Višća Gornja gdje su u toku radovi na asfaltiranju dionica puta po projektima od sredstava ostvarenih od koncesionih naknada.

Asfaltiranje 413 metara duge i 3 metra široke dionice puta Ćenda – Višća završeno je danas, a u toku je i asfaltiranje dionice puta od farme Đug prema Đuveliki u dužini od 455 metara i širini 2,7 metara. Sredstva za realizaciju navedenih projekata u ukupnom iznosu od 80.789,27 KM su od koncesionih naknada Šumarstva, po osnovu eksploatacije šuma na ovom području.
Izvođač radova na asfaltitranju navedenih dionica je firma Terakop d.o.o. Živinice.

Naime, zbog ravnomjernijeg i pravednijeg budžeta, na prijedlog načelnika Samira Kamenjakovića, prvi put u budžetu Općine Živinice našla se i stavka pod nazivom “Sredstva za koncesije za Mjesne zajednice gdje je načinjena šteta” kao što je to slučaj u Gornjim i Donjim Dubravama, Đurđeviku, Gornjoj i Donjoj Višći, Šahićima, Gračanici, Šerićima i drugim. Realizacijom ovih projekata prvi put u Općini Živinice počela je realizacija davanja koncesija u mjesne zajednice gdje je šteta i napravljena.

U predizbornoj kampanji načelnik Kamenjaković je govorio o vraćanju koncesija građanima, te ovo znači još jedno u nizu obećanja koje je ispunio. Mještani mjesne zajednice Višća Gornja su istakli veliko zadovoljstvo zbog realizacije ovih projekata i uputili posebnu zahvalnost Općinskom načelniku za održano obećanje, jer su osjetili i vidjeli šta znači vraćanje sredstava zbog štete koja je napravljena na području gdje oni žive.

Općina Živinice u ovoj godinu, do sada, ima oko 370.000,00 KM uplaćenih koncesija, od RMU Đurđevik, Dubrave, zatim od Terakopa, kao i od Šumarstva.Ono što je jako važno, prema riječima načelnika Kamenjakovića, odmah je napravljan i poseban podračun za koncesije, što znači da su sredstva od koncesija odvojena kako ne bi došlo do zloupotrebe trošenja tih sredstava.

Implementacija projekata od koncesija nastavit će se i u narednom periodu po programu koje će donijeti Općinsko vijeće Živinice a po prijedlozima koje su dostavili predstavnici mjesnih zajednica.

“Uvijek sam govorio da Općina Živinice osim što treba biti servis građanima mora imati i pravedan odnos prema građanima. Ovo je najljepši i najkorektniji način da se građanima vrati ono što je oštećeno. Dakle, mi smo govorili o koncesijama, nadoknadama šteta u mjesnim zajednicama u kojima su koncesionari pravili štetu. I evo ovdje u Višći imamo realizaciju tih projekata gdje će u prvom dijelu biti uloženo oko 80.000 KM. Mi ćemo dakle nastavitii i dalje realizaciju projekata, odnosno vraćanje novca od koncesija koji uplaćuju koncesionari i koji se vraća preko Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona u budžet Općine Živinice. Ovom prilikom obećavam građanima da neće ništa biti uskraćeno od sredstava koja budu uplaćena od koncesionara i sva sredstva će se vratiti na mjesta gdje je načinjena šteta. Ovo je jedan lijep primjer i jedna lijepa prilika gdje smo, zaista, prvi put na ovakav način napravili jednu sinergiju između Općinskog načelnika i Općinskog vijeća. Ja se ovom prilikom želim zahvaliti i vijećnicima u Općinskom vijeću koji su podržali prijedlog koji sam dao kada smo pravili budžet da se koncesije vrate na mjesta gdje je načinjena šteta.”, kazao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu