Sadržaj odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u potpunosti oslikava monopol HDZ-a i SNSD-a, omugućen od strane SDA

Socijaldemokratska partija BiH smatra da sadržaj odgovora Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Evropske komisije najjasnije oslikava trenutnu poziciju političkog monopola nad svim unutrašnjim i vanjskopolitičkim procesima u državi od strane HDZ-a BiH i SNSD-a, koji je opet omogućen svesrdnom podrškom SDA.

Sramotno je da je SDA pristala na formulacije, poput one kojom se Evropskoj komisiji ‘objašnjava’ da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država u kojoj je sistem podjela u, navodnom, najboljem interesu građana. Odgovori, kojim se država, praktično, predstavlja kao konfederacija tri nacije, su uvredljivi, neprihvatljivi i suprotni istinskom ustroju i biću bosanskohercegovačkog društva.

Pokušaj promocije segregacije i diskriminacije u školstvu, te branjenje diskriminatornog koncepta konstitutivnosti, koji je čak i u pitanjima okarakterisan kao suprotan temeljnim načelima EU, samo dodatno potvrđuje da cilj odgovora nije bio dati jasan i istinit prikaz stanja u društvu.

Naprotiv, jasno je da je osnovna zadaća davatelja odgovora bila branjenje, ne interesa građana države, nego destruktivnih antidržavnih politika i pokušaj njihovog predstavljanja kao nužne realnosti pred institucijama EU.

Tumačenja, kojim se presude domaćih i međunarodnih sudova o ukidanju diskriminacije, umjesto kao obaveza na putu uspostave istinski demokratskog društva, zapravo, tretiraju kao prijetnja ‘stabilnom’ segregiranom društvenom poretku, za dužnosnike EU će, nažalost, biti samo potvrda ogromne udaljenosti i nespremnosti naše drzave da, pod trenutnom političkom upravom, pristupi EU.

Mehanizam koordinacije u kojem je kantonalnim ministrima prepušteno da odgovaraju na najznačajnija vanjskopolitička pitanja države BiH je na kraju samo i mogao rezultirati ovakvim fijaskom i međunarodnom sramotom za naše drustvo i državu Bosnu i Hercegovinu.