Klub mladih lidera

Sa ovakvom vlašću Bosna i Hercegovina neće dobiti status kandidata za EU

Mladi izabrani dužnosnici SDP-a su učestvovali na konferenciji na temu 14 tačaka mišljenja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini gdje su u panel diskusijama sa mladima razgovarali o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Opća ocjena jeste da aktuelna vlast ne prelazi sa mišljenja na djela te da će sa ovakvom vlasti proći još mnogo godina dok Bosna i Hercegovina ne dobije status kandidata, a par decenija da zatvori sva poglavlja.

Ako taj period uporedimo sa brojem godina starosti “lidera” u Bosni i Hercegovini, jasno je da će većina njih biti u dubokoj starosti i da oni nisu zainteresovani za proces pristupanja EU.

Zastupnica SDP-a Lana Prlić se osvrnula na 1. tačku Mišljenja Evropske komisije koja govori o izborima u Mostaru i provedbom OSCE-ovih preporuka i preporuka Venecijanske komisije:

“Nažalost vladajuće stranke odbijaju provesti preporuke i uvesti elektronsko brojanje glasova jer im to omogućava opstanak na vlasti. Ja imam 27 godina i nikada nisam imala priliku glasati na lokalnim izborima, ovaj prijedlog za Mostar kasni 12 godina i nije pravedan”.

U svom izlaganju zastupnik Irfan Čengić govorio je o obavezi donošenja zakona o sprečavanju sukoba interesa u FBiH koji se ne sprovodi već 7 godina, a što je jedna od obaveza iz Mišljenja Evropska komisija.

“SDP će u parlamentarnu proceduru uputiti dva zakona, jedan interventni koji za cilj ima početi implementirati postojeći zakon, te drugi zakon koji predstavlja reformu zakonodavstva u oblasti sprecavanja sukoba interesa, prijavljivanja i provjere imovine političara”, najavio je Čengić

Zastupnik Ivan Boban je govorio o nužnosti reforme javne uprave, ali i transformacije i depolitizacije načina upravljanja u Javnim preduzećima što Evropska komisija zahtjeva od Bosne i Hercegovine.

Reforma Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i provođenje presuda sudova u BiH je problematika koja se nalazi u Mišljenju Evropske komisije o čemu je govorila univerzitetska profesorica i potpredsjednica SDP-a Benjamina Karić.

Na drugom panelu ove konferencije bilo je riječi i ulozi lokalnih i kantonalnih vlasti u provođenju 14 tačaka mišljenja Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu.

Bivši ministri u Vladi Kantona Sarajevo Malik Garibija i Damir Filipović su se osvrnuli na svoj rad koji se tiče puta prema EU.

Malik Garibija je govorio o zahtjevu Evropske komisije u kojem traži od BiH da poboljša zaštitu i uključivanje ranjivih grupa, posebno osoba s invaliditetom, djece, pripadnika romske zajednice, i raseljenih osoba i izbjeglica, te o onome što je on učinio u svom mandatu po tom pitanju.

Damir Filipović je podjelio svoja iskustva koji je kao mlad čovjek bio predsjedavajući općinskog vijeća i ministar u Vladi KS o mišljenju Evropske komsija u kojem se traži da se dovrše bitni koraci u reformi javne uprave u cilju poboljšanja cjelokupnog funkcionisanja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizovane državne službe.

Problem migranata je problem cijele Evrope te zauzima važno mjesto i u Mišljenju Evropske komisije. Na ovu temu je govorio vijećnik iz Grada Bihaća, Adnan Habibija koji svakondnevno se susreće sa obim problemom. Habibija je jasno naglasio da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini ne preuzimaju teret ove krize i da je sav teret krize na građanima u Krajini.

Lokalne vijećnice i aktivistkinje Anisa Basović Čengić i Amela Jusufović su skrenule pažnju na pozitivna i negativna iskustva i primjere u oblasti jačanja zaštite prava svih građana, posebice osiguravanjem provedbe zakona o nediskriminaciji i ravnopravnosti spolova te da se poduzmu konkretni koraci za promicanje okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevladalo naslijeđe rata.