Kenan Magoda za N1

S obzirom na to u kakvom stanju je ZOI, idemo dobrim putem

Na Bjelašnici je ukraden sigurnosni kabal linije na dvosjedu, prilikom čega je pričinjena materijalna šteta od 50.000KM i ugrožena je sigurnost skijača pred predstojeću zimsku sezonu. O ovome govorili smo sa Kenanom Magodom, direktorom ZOI ’84.

Počinilac se ne zna i nije ga lako pronaći, što zbog pristupačnosti terena tako i zbog male obezbijeđenosti.

“Teško je ocijeniti, bukvalno je u epicentru šume. Svaki stub ima merdevine koje služe kao sigurnosne mjere za spašavanje putnika. Nije to nimalo neizvodljivo kada govorimo o prekidu kabla, samo pričamo o tome da li je za finansijsku korist ili je samo sabotaža. Kako god šteta je načinjena”, kazao je Magoda te dodao:

“Mi ispred ZOI-a smo već krenuli u nabavku nove sajle, u narednih pet dana sanirat ćemo lift dovsjed i biće spreman za ovu sezonu. S obzirom na to u kakvom stanju je ZOI, idemo dobrim putem.”

Njegova pretpostavka je da se radi o sabotaži jer kablovi ne bi donijeli mnogo novca:

“Ne može se ovdje dobiti veliki novci. Ima puno prihvatljivijih lokacija ako pričamo o nekoj finansijskoj dobiti za krađu, ovo meni više liči na sabotažu. Mnogima nije pravo kada se radi pošteno, transparentno.”

Magoda se požalio i na nedovoljan broj zaposlenih u ZOI-ju koji bi čuvali lokacije:

“Zatekao sam loše stanje Službe unutrašnje zaštite. Bivši menadžment je rasformirao službu i ostalo je samo 14 ljudi. Zamislite da 14 ljudi čuva lokalitet Bjelašnice, Igmana, Zetre i upravne zgrade. Minimalna potreba samo za Bjelašnicu je 25 ljudi.”

Direktor ZOI ’84 govorio je o radovima koji su u toku kako bi predstojeća zimska sezona bila uspješnija, te kako bi sami posjetioci bili zadovoljniji:
“Za noćno skijanje ćemo imati osvijetljene dvije staze. To je nova dimenzija noćnog skijanja potpuno. Više neće biti gužve. Pravi skijaši će sigurno osjetiti ovu sezonu.”

Istakao je kako je u prošlosti bio veliki broj projekata za koji su “pare potrošene, a niko nije vidio benefita.”


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu