Aner Žuljević

Rukovodstvo Doma naroda da što hitnije zakaže sjednicu o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda još uvijek nije uputio zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj bi bio razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata PFBiH. Razlog što zahtjev nije upućen još uvijek nije poznat.

Prije šest dana Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH koji su predložili klubovi zastupnika SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Naše stranke.

Riječ je o zakonskom rješenju koje bi trebalo omogućiti implementaciju rezultata oktobarskih parlamentarnih izbora, odnosno zakonu koji tretira odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Iako su do održavanja Općih izbora u BiH ostala samo četiri mjeseca, federalnim parlamentarcima se izgleda ne žuri da usvoje ovaj zakon. Naime, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara još uvijek nije zakazala sjednicu entitetskog organa zakonodavne vlasti, a Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda još uvijek nije ni uputio zahtjev za sazivanje vanredne sjednice.

Ukoliko se uzme u obzir da HDZ BiH može na nekoliko načina blokirati donošenje ovog zakona, poput pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa ili odbijanjem predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ) da potpiše ukaz o proglašenju zakona, s pravom se postavlja pitanje zbog čega se odugovlači pri sazivanju sjednice.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević kazao nam je da je razočaran što delegati još uvijek nemaju nikakvih zvaničnih informacija vezanih za zakazivanje sjednice na kojoj bi razmatrali Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH.

“Radi se o veoma bitnom zakonu koji je prema mom mišljenju trebalo razmatrati već ove sedmice. Svaki dan odgađanja dovodi u pitanje mogućnost da se zakon usvoji na vrijeme. Ne znam kome je to u interesu. Nama iz Kluba SDP-a nije i tražimo od rukovodstva Doma naroda da što hitnije zakaže sjednicu”, rekao je Žuljević.

Kako kaže, ako rukovodstvo Doma naroda PFBiH neće da zakaže sjednicu, onda očekuje od Kluba Bošnjaka da pokrene proceduru za vanrednu sjednicu.

“Poznato je da Klub Srba nije popunjen u potpunosti u skladu s Ustavom FBiH. Tako da jedino Klub Bošnjaka može podnijeti formalno ispravan zahtjev za vanrednu sjednicu, s obzirom na to da je jasno da HDZ neće dozvoliti da se to uradi putem Kluba Hrvata. Poznato je koja stranka ima potpunu kontrolu nad Klubom Bošnjaka i na njima je najveća obaveza i odgovornost da to urade”, zaključio je Žuljević.

klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.