Novi v.d. direktor Toplana Berin Alagić

Riješen problem grijanja u Kampusu Univerziteta Sarajevo

Riješena je dugogodišnja problematika rješavanja načina zagrijavanja kompleksa Kampusa Univerziteta Sarajevo, koja datira još od 2012. godine.

Na sastanku koji je početkom ove sedmice održan u prostorijama Rektorata UNSA, a na kojem su prisustvovali novoimenovani v.d. direktora KJKP Toplane Sarajevo Berin Alagić, rektor UNSA prof.dr. Rifat Škrijelj i prorektor za finansije sa saradnicima iz stručnih službi prof.dr. Tarik Zaimović su otkočeni razgovori, te je postignuta međusobna saglasnost u vezi elemenata Ugovora o korištenju i održavanju termoenergetskog postrojenja, što je bio glavni preduvjet za stavljanje u pogonsku funkciju postrojenja i zagrijavanje Kampusa putem sarajevskih Toplana.

Sistem grijanja uključen je jučer u 11:30 sati u standardnom dnevnom režimu rada, saopćeno je iz Toplana Sarajevo.

Kako su ranije navodili iz UNSA, dotadašnji operater Unis-Energetika od 2009. godine bespravno je koristio kotlovnicu u Kampusu i tu svoju poziciju koristio za ucjenu Univerziteta i njegovih članica kroz nametanje ugovora o grijanju koji su štetni po tu ustanovu.

Vlada KS je osigurala više od 560.000 KM kako bi se ovaj problem konačno riješio i kako bi zagrijavanje Kampusa preuzele Toplane.

Univerzitet je na sebe preuzeo izmirenje dugova Unis-Energetike prema Sarajevogasu za dosadašnje grijanje, a sa tom firmom su dogovoreni uslovi preuzimanja opreme i instalacija.