Denis Čolić

Riba smrdi od glave

U svjetlu svakodnevnih dešavanja vezanih za Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, te svakodnevnog oglašavanja bivšeg predsjednika Studentskog patlamenta Univerziteta u Sarajevu, sadašnjeg člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, a ujedno i kandidata na nadolazećim Općim izborima 2018., gospodina Harisa Zahiragića, osjećam potrebu da se ovim putem oglasim. Navedeni se u posljednjih par dana okomio na Socijaldemokratsku partiju Bosne i hercegovine, a sve nakon saopštenja Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u kojem smo jasno i glasno poručili da nećemo dozvoliti srozavanje Univerziteta u Sarajevu, odnosno da ćemo zaustaviti SDA-ovo uništavanje Univerziteta u Sarajevu i indoktrinaciju studenata.

U maniru spin doktora Haris Zahiragić tvrdi da Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poručuje studentima da će ukinuti propisana studentska prava kao što su: „dva termina septembarskog ispitnog roka, prijenos 12 ECTS bodova ili dva ispita u narednu godinu, apsolventski staž, komisijski ispit neograničen broj puta bez mogućnosti da profesor koji je obarao studenta bude predsjednik Komisije, kontrola male prolaznosti kod pojedinih profesora, informacionog sistema evaluacije (ocjenjivanje) rada profesora od strane studenata, sankcije (novčane kazne) za neobjavljivanje rezultata ispita u roku od pet dana (što je postala ustaljena praksa kod nekih profesora) ili za neodržavanje uvida u rad i tako dalje, sukob interesa (izuzeće profesora) za slučajeve kada profesor ima srodničke odnose sa kandidatom (studentom) – kao i mnoga druga prava koja nisu spustila kriterije na UNSA, ali su studentima zagarantovala dodatne šanse i Univerzitet učinila konkurentnijim na tržištu.”

Ovim putem želim poručiti prije svega široj javnosti koju Haris Zahiragić pokušava obmanuti da ništa od njegovih tvrdnji vezanih za potencijalno ukidanje studentskih prava od strane Socijaldemokratske partije nije istina.

Cjelokupno stanje na Univerzitetu u Sarajevu je poražavajuće, a Socijaldemokratska partija i njeni sadašnji progresivni mladi kadrovi ne vide budućnost ovako uređenog Univerziteta u Sarajevu. U tom svjetlu smatram da postoje mnogo veći problemi koji more cjelokupni Univerzitet u Sarajevu i studente koji na njemu studiraju nego što se to pokušava na ovaj način, tj. donošenjem “Kodeksa ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu”, a i Haris Zahiragić to dobro zna, samo neće da prizna, jer u slučaju da prizna pokazao bi se sav nerad Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu. No, ako već pričamo o “Kodeksu ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu” potrebno je znati da svaku organizacionu jedinicu Univerziteta u Sarajevu krase specifični stilovi ponašanja i oblačenja studenata koji studiraju na njoj, te zbog toga ovakav unificirani “Kodeks ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu” i njegovo eventualno usvajanje nema svrhe ni smisla. Navest ću par primjera kako bi potkrijepio svoju tvrdnju o specifičnosti studenata različitih organizacionih jedinica koje djeluju u sklopu Univerziteta u Sarajevu:

-FASTO – S obzirom da se radi o Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, razumljivo je da student istog dolaze na predavanja i vježbe obučeni ležerno, tj. sportski;

-ALU – S obzirom da se radi o Akademiji likovnih umjetnosti, potrebno je uzeti u obzir specifičnost i ekscentričnost studenata iste. Studenti Akademije likovnih umjetnosti nikada se nisu konvencionalno oblačili, uvijek su imali pirsinge i tetovaže na vidljivim mjestima, te stoga smatram da je ovakav kodeks neprovodiv na ovoj organizacionoj jedinici;

-AF – S obzirom da se -radi o Arhitektonskom fakultetu na kojem je situacija po pitanju različitih stilova slična onoj na Akademiji likovnih umjetnosti, također smatram da je ovakav kodeks neprovodiv na ovoj organizacionoj jedinici.

Mi u Socijaldemokratskoj partiji BiH i njenom Forumu mladih posvetili smo se, još prije godinu dana, ne pred same Opće izbore kao što neki čine, jer to jednostavno nije karakteristika koja krasi Socijaldemokratsku partiju BiH, analizama i izradi plana za mlade pod nazivom “Ostajemo ovdje”, a kojim je predviđeno poboljšanje cjelokupnog obrazovnog sektora u BiH. Ne vidim da su nešto slično uradile druge političke opcije, a posebno mislim na političke opcije kojima su usta puna Bosne i Hercegovine, raznih reformi i potencijalnih promjena na koje čekamo već preko 20 godina.

Ne znam koliko gospodu koja trenutno predstavljaju student kroz SPUS i ostala tijela Univerziteta u Sarajevu dotiču činjenice, ali nas u Socijaldemokratskoj partiji dotiču pa smo tako u analizama koje su rađene kroz naš plan za mlade primijetili sljedeće:

“Danas Bosna i Hercegovina prednjači u Evropi po broju nepismenih osoba – skoro  90 000 (2.82%). Više od 420 000 građana/ki starijih od 15 godina nema završenu ni osnovnu školu, a procenat visokoobrazovanih je jedan od najnižih u Evropi i ne prelazi 10%. Katastrofalna demografska statistika u obrazovanju pokazuje koliko  je Bosna i Hercegovina zapravo daleko od socijalne države sa visokim kvalitetom  života, te koliko je obrazovanje teško dostupno velikom broju građana/ki. Kada se na ovako poraznu statistiku doda podatak da 2/3 stanovništva (starijeg od 10 godina) nisu kompjuterski pismena lica, može se zaključiti koliko je loše obrazovanje  zapravo spoticaj ekonomskog i općeg društvenog napretka Bosne i Hercegovine.”

Na pitanje zašto je stanje ovakvo I zašto su činjenice katastrofalne vrlo je jednostavan: riba smrdi od glave ! Smrdi od glave, ali od glave se treba i čistiti, jer čišćenje od repa je samo zaobilaženje stvarnog uzroka svih problema, a zna se tko je u ovoj državi glava, tko postavlja kadrove i tko upravlja svime, pa i Univerzitetom u Sarajevu.

Gospodo, gotovo cjelokupno društvo ste srozali, ostalo vam je još samo da sistemski, na razne načine, uništite i dokusurite intelektualnu elitu, odnosno ono što je od nje ostalo. E protiv toga je SDP uvijek bio i uvijek će biti.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu