Elvir Karajbić za N1

Relativni pobjednici izbora se moraju pitati zašto niko neće s njima

Relativni pobjednici se moraju pitati zašto niko neće s njima u vlast. Ako niko neće, onda nije u problem u sedam ili osam političkih opcija – kazao je za N1 Elvir Karajbić, novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Istakao je da je njegov izbor za predsjedavajućeg bio u skladu sa Poslovnikom o radu Predstavničkog doma Federalnog Parlamenta. Kako je kazao, prilikom izbora predsjedavajućeg je postojala stabilna parlamentarna većina.

Govoreći o izboru delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ukazao je da Centralna izborna komisija mora donijeti ustavnu odluku o načinu izbora delegata.
Zatim je naglasio:

“Naša je želja formirati vlast bez nacionalnih opcija jer se nisu pokazale u najboljem svijetlu. Ne mislim da je nepopularno biti opozicija. Ako je opozicija časna, ona može ukazati na probleme. Potrebno je da pozicija ima sluha prema opoziciji. U protekle četiri godine nije usvojen niti jedan amandman opozicije. Vlast se ponašala kao sudija te tuži, kadija ti sudi”.
Relativnim pobjednicima na Opštim izborima je poručio:

“Relativni pobjednici se moraju pitati zašto niko neće s njima. Ako neće niko s njima, onda nije problem u sedam ili osam političkih opcija”.

Ponašanje “nacionalnih političkih stranaka” je okarakterisao kao “neiskrenim i da su Bosnu i Hercegovinu doživljavale kao privatnim vlasništvom”.

Kao cilj Bosanskohercegovačkog bloka, koji čine Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke, je naveo to da država bude primat, te je dodao:
“Neki Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao cijelu, ali da je podijeljena na tri dijela. Svaki stanovnik se treba osjećati ugodno na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine”.
Kao prioritete Bosanskohercegovačkog bloka je istakao poboljšanje efikasnosti, stabilizaciju penzionog sistema i povećanje minimalne plate.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu