Elvir Karajbić za N1

Relativni pobjednici izbora se moraju pitati zašto niko neće s njima

Relativni pobjednici se moraju pitati zašto niko neće s njima u vlast. Ako niko neće, onda nije u problem u sedam ili osam političkih opcija – kazao je za N1 Elvir Karajbić, novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Istakao je da je njegov izbor za predsjedavajućeg bio u skladu sa Poslovnikom o radu Predstavničkog doma Federalnog Parlamenta. Kako je kazao, prilikom izbora predsjedavajućeg je postojala stabilna parlamentarna većina.

Govoreći o izboru delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ukazao je da Centralna izborna komisija mora donijeti ustavnu odluku o načinu izbora delegata.
Zatim je naglasio:

“Naša je želja formirati vlast bez nacionalnih opcija jer se nisu pokazale u najboljem svijetlu. Ne mislim da je nepopularno biti opozicija. Ako je opozicija časna, ona može ukazati na probleme. Potrebno je da pozicija ima sluha prema opoziciji. U protekle četiri godine nije usvojen niti jedan amandman opozicije. Vlast se ponašala kao sudija te tuži, kadija ti sudi”.
Relativnim pobjednicima na Opštim izborima je poručio:

“Relativni pobjednici se moraju pitati zašto niko neće s njima. Ako neće niko s njima, onda nije problem u sedam ili osam političkih opcija”.

Ponašanje “nacionalnih političkih stranaka” je okarakterisao kao “neiskrenim i da su Bosnu i Hercegovinu doživljavale kao privatnim vlasništvom”.

Kao cilj Bosanskohercegovačkog bloka, koji čine Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke, je naveo to da država bude primat, te je dodao:
“Neki Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao cijelu, ali da je podijeljena na tri dijela. Svaki stanovnik se treba osjećati ugodno na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine”.
Kao prioritete Bosanskohercegovačkog bloka je istakao poboljšanje efikasnosti, stabilizaciju penzionog sistema i povećanje minimalne plate.