Okrugli sto

Reformama do klasno određenog dostojanstva rada i radnika

Povodom obilježavanja Međunarodnog praznika 1. Maj, Forum lijeve inicijative u saradnji sa Laburističkom partijom Velike Britanije organizovao je okrugli sto na temu Reformama do klasno određenog dostojanstva rada i radnika.

Okrugli sto se održao u Gradskom vijeću grada Sarajeva 23. aprila 2019. godine.

Debata je okupila pripadnike BH bloka iz Socijaldemokratske partije i Naše stranke koji su razgovarali o opozicijskom djelovanju i socijalnom položaju radnika sa ciljem unaprijeđenja njihovog položaja i očuvanja dostojanstva.

Panelisti na okruglom stolu su bili prof.dr. Anto Domazet na temu Klasni karakter reformi za dostojantvo rada i radnika, prof.dr. Žarko Papić na temu Ekonomsko-socijalni položaj radnika i ključna pitanja reformi za poboljšanje položaja rada i radnika i Faris Šehović na temu Opozicijsko djelovanje Građanskog bloka u parlamentima za reforme u poboljšanju položaja rada i radnika.

Forum lijeve inicijative vjeruje da je sada u BiH nužnost ući u duboke reforme za okončanje tranzicije, s jedne strane, a s druge strane osigurati poboljšanje položaja radničke klase i prekarijata. Partije BH Bloka u svom opozicijskom djelovanju u narednom mandatu moraju ekonomske reforme staviti u vrh prioriteta, a u okviru toga osigurati prioritet u poreskoj reformi koja treba da da brzo vidljive efekte u rastu plaća i životnog standarda radnika i radnica.

Tema je izazvala veliko interesovanje predstavnika organizacija civilnog društva, sindikata kao i građana i građanki koji su se odazvali pozivu te aktivno učestvovali u diskusiji.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu