Okrugli sto

Reformama do klasno određenog dostojanstva rada i radnika

Povodom obilježavanja Međunarodnog praznika 1. Maj, Forum lijeve inicijative u saradnji sa Laburističkom partijom Velike Britanije organizovao je okrugli sto na temu Reformama do klasno određenog dostojanstva rada i radnika.

Okrugli sto se održao u Gradskom vijeću grada Sarajeva 23. aprila 2019. godine.

Debata je okupila pripadnike BH bloka iz Socijaldemokratske partije i Naše stranke koji su razgovarali o opozicijskom djelovanju i socijalnom položaju radnika sa ciljem unaprijeđenja njihovog položaja i očuvanja dostojanstva.

Panelisti na okruglom stolu su bili prof.dr. Anto Domazet na temu Klasni karakter reformi za dostojantvo rada i radnika, prof.dr. Žarko Papić na temu Ekonomsko-socijalni položaj radnika i ključna pitanja reformi za poboljšanje položaja rada i radnika i Faris Šehović na temu Opozicijsko djelovanje Građanskog bloka u parlamentima za reforme u poboljšanju položaja rada i radnika.

Forum lijeve inicijative vjeruje da je sada u BiH nužnost ući u duboke reforme za okončanje tranzicije, s jedne strane, a s druge strane osigurati poboljšanje položaja radničke klase i prekarijata. Partije BH Bloka u svom opozicijskom djelovanju u narednom mandatu moraju ekonomske reforme staviti u vrh prioriteta, a u okviru toga osigurati prioritet u poreskoj reformi koja treba da da brzo vidljive efekte u rastu plaća i životnog standarda radnika i radnica.

Tema je izazvala veliko interesovanje predstavnika organizacija civilnog društva, sindikata kao i građana i građanki koji su se odazvali pozivu te aktivno učestvovali u diskusiji.