Josip Juratović

Referendum SDP-a je dobar primjer demokratizacije stranke u BiH

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović izjavio je za Klix.ba kako se političke stranke u BiH moraju demokratizovati navodeći SDP BiH kao dobar primjer procesa demokratizacije.

“Proces referenduma koji provodi SDP BiH prilikom izbora kandidata za člana Predsjedništva BiH je dobar primjer demokratizacije jedne stranke u BiH. Prije svega jer ovaj proces dolazi nakon izbora predsjednika SDP-a sistemom jedan član – jedan glas. Ukoliko želimo demokratizaciju političke scene u BiH nužno je da krenemo od demokratizacije političkih stranaka”, rekao je Juratović.

Josip Juratović iz Koprivnice je prvi i jedini Hrvat u njemačkom parlamentu – Bundestagu kao zastupnik SPD-a (Njemačke socijaldemokratske stranke) i jedan je od najpoznatijih sindikalnih aktivista u južnoj Njemačkoj.

Juratović je u njemačkom Bundestagu član Odbora za vanjsku politiku i potpredsjednik Parlamentarne grupe za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom.