Reagovanje na saopštenje predsjedavajuće Skupštine BPK-a

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Aida Obuća u pokušaju da demantuje činjenice iznesene na press konferenciji Kluba SDP održanoj 7. aprila 2016. godine, svojim saopštenjem potvrdila je sve što je u SDP-u rečeno. Potvrđujući navode SDP-a da su Daliborka Milović i Edim Fejzić dana 9. marta 2016. godine predali na protokol kantona odluku o vitalnom nacionalnom interesu na budžet Kantona za 2016.godinu, predsjedavajuća Skupštine je čak otišla i korak dalje i saopštila svima nama da je pomenutu odluku sakrila od poslanika skupštine u dogovoru sa Daliborkom Milović i Edimom Fejzićem, dok se ne vidi sudbina njihovih amandmana na Budžet Kantona.

To znači da je predsjedavajuća Skupštine bila cijelo vrijeme uključena zajedno sa drugim članovima SDA u ovu trgovinu i da je svjesno tek 29. marta 2016. godine u toku vanrednog zasjedanja Skupštine ostalim poslanicima podijelila odluku o vitalnom nacionalnom interesu, samo dva dana prije isteka privremenog finansiranja. Da su namjere bile iskrene možda se moglo za tih 20 dana pronaći rješenje.

Predsjedavajuća Skupštine, kao magistrica pravnih nauka, morala bi znati da, kada se neki akt, upućen od bilo koga protokoliše na službenom protokolu mora odmah, bez odlaganja biti dostavljen onome na koga je naslovljen. U ovom slučaju pomenuta odluka naslovljena je na Skupštinu Kantona, a ne na predsjedavajuću. Jasno je da ovdje postoji odgovornost za učinjene propuste.

Predsjedavajuća zna da su Vlada i Skupština glasanjem odbili amadmane Daliborke Milović i da je skupština na prijedlog Kluba SDA usvojila budžet za 2016.godinu. Smiješno je da se devet dana nakon usvajanja budžeta na sjednici Kolegija i Vlade raspravljala o amadmanima koje je Skupština odbila.

Što se tiče tvrdnje da bi predsjednik Kluba SDP, Suad Došlo, trebao više da sarađuje sa rukovodstvom Skupštine kako bi imao više informacija o radu Skupštine, moramo reći da niko, pa ni Suad Došlo nije u stanju pratiti ovakav autokratski način vođenja i upravljanja Skupštinom, kada se stalno zakazuju vanredne sjednice Skupštine. Na dva-tri sata prije se pozivaju poslanici na sjednice koje se stalno prekidaju i održavaju u nekoliko nastavaka, kada se prije vanrednih sjednica ne sazivaju sjednice Kolegija. Sve se to dogovori tamo negdje, a Skupština Kantona služi samo da se to formalizuje.

Predlažemo predsjedavajućoj Skupštine da proćita informaciju službe  za odnose s javnošću koja je objavljenja na službenoj stranici Vlade u kojoj piše da je održana sjednica Vlade i Kolegija. Mi smo samo to saopštili na pressu SDP-a.