Razumijemo brigu i tešku situaciju uposlenika, ali pred nama su teške odluke koje moramo zajedno donijeti

Povodom “anonimnog pisma uposlenika Socijaldemokratske partije BiH”, koje je upućeno pojedinim portalima, potpuno svjesni situacije u kojoj se nalaze uposlenici, želimo dati informacije koje će oslikati i drugu stranu medalje. Potpuno je jasno da je pismo tempirano u trenucima kada treba donijeti odluku o finansijskoj sanaciji i otklanjanju razloga finansijske dubioze u kojoj se našao SDP BiH.

Finansijski izvještaji SDP BiH su uredno, sa potpuno tačnim podacima, dostavljeni svim nadležnim institucijama, kao i organima SDP BiH i predmet su finansijske revizije CIK BiH svake godine. Nakon izbornog debakla 2014. godine prihodi SDP BiH su za mandatni period 2014.-2018. smanjeni za osam miliona KM.

Iako smo nakon takvog izbornog rezultata, u skladu sa stranačkim dokumentima, trebali otpustiti 70 posto uposlenika, umjesto otpuštanja rukovodstvo i organi SDP-a su se opredijelili da zadrže sve uposlene, a sve ostale troškove svedemo na minimum.

Aktima SDP-a propisano je da se samo 50 posto godišnjeg budžeta može izdvajati za uposlene, a zbog ovakvog opredjeljenja rukovodstva i podrške organa SDP-a kroz odgovarajuće odluke, taj iznos je posljednje četiri godine bio više od 70 posto. Razlog je upravo u opredjeljenju da nismo željeli otpuštati radnike.

Iz finansijskih izvještaja lako je uočiti kako je SDP u posljednje četiri godine isplatio više od 6.100.000 KM obaveza prema uposlenima SDP-a, što iznosi 71 posto sredstava redovnog poslovanja. Direktna posljedica neotpuštanja radnika, koji su tehnološki višak i za koje nemamo dovoljno sredstava, jeste ta da smo stvorili dugovanja prema svim uposlenim. Nažalost, pokazalo se da nije moguće osigurati potrebna sredstva koja bi, po principu međusobne solidarnosti, omogućila da normalno funkcioniramo i servisiramo sve obaveze, a pogotovo dugove prema radnicima.

Potpuno je netačno da je sada budžet SDP-a uduplan, jer u tom slučaju ne bi bilo nikakve potrebe da reduciramo obaveze i mogli bi bez problema isplatiti dugove, Zbog toga je na Predsjedništvu formirana grupa koja je ponudila nekoliko modaliteta rješavanja, prije svega, duga prema radncima, te garanciju redovne isplate plata i doprinosa za uposlene.

Nije nam cilj kroz medije dopisivati se, pa ni sa “anonimnim uposlenicima”, naprotiv, nakon posljednje sjednice Predsjedništva SDP BiH planirano je da se održe sastanci sa svim uposlenicima i predsjednicima svih organizacija koje imaju uposlenike, kako bi im se prezentiralo stanje, planirane mjere i dogovore naredni koraci na realizaciji donesenih mjera, s ciljem sanacije finansijske situacije u kojoj se nalazimo.

Na kraju, odnos SDP BiH prema svojim uposlenicima najbolje se može vidjeti kroz usporedbu broja uposlenih u svim političkim partijama, prema zvaničnim izvještajima CIK-a BiH. Naime, poređenja radi, jedina stranka koja ima više uposlenih od SDP (82 uposlenika) je SDA sa svojih 85 uposlenika. Nakon toga slijede SDS sa 44, te SNSD I HDZ sa po 30 uposlenih, te DF sa sedam, PDP sa pet i SBB sa tri uposlena.

Sigurni smo kako pisanje “anonimnih pisama”, koja imaju za cilj da se tako eventualno osigura zadržavanje postojećeg stanja, bez obzira na finansijsku situaciju, neće riješiti probleme koje imamo.

Potpuno razumijemo brigu i tešku situaciju uposlenika, potpuno smo posvećeni rješavanju problema, ali to će sigurno podrazumijevati i neke teške odluke koje moramo zajedno donijeti.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu