Edita Sulejmanović, predsjednica Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo

Razmišljajmo svojom glavom

U nedjelju će se u sarajevskoj dvorani “ZETRA” održati predizborni miting turske vladajuće stranke i njenog predsjednika Erdogana. Nakon duge šutnje i traženja izgovora kako opravdati Erdoganov dolazak, vladajuća stranka u BiH i njen čelni čovjek našli su rješenje, Kongres UETD-a koji se eto baš sada mora održati u Sarajevu.

Koliko je ovo štetno za BiH, dežurnim čuvarima Erdoganovog lika i djela jednostavno nije jasno. A kako bi i bilo. Oni žive, ili bi barem voljeli živjeti u feudalnoj BiH, državi sastavljenoj od begovata u kojoj nekoliko porodica odlučuje o sudbinama običnih smrtnika. I u kojoj niko ne smije da misli svojom glavom. Jer, jedan od glavnih postulata djelovanja takvih konzervativnih lidera, bilo u Turskoj, bilo u BiH, je da se spriječi sloboda mišljenja i govora. To nam nikada neće oprostiti.

A što se tiče nas koji znamo i smijemo misliti svojom glavom, Bakir Izetbegović kaže da smo iskompleksirani jer eto, ne vidimo šta zapravo ova posjeta turskog suverena znači. Bogami je ovo zamjena teza. Iskompleksirani su oni koji ovaj cirkus podržavaju. Njihovi kompleksi su jaki. Oni imaju kompleks od jake BiH, moderne i evropske države, od BiH ravnopravne i građanske države u kojoj za sve nas ima mjesta i u kojoj ne smije biti fašizma, šovinizma i ksenofobije. Za BiH u kojoj će  žene biti ravnopravne i puno cjenjenije nego su sada. Jer, da se ne lažemo, svi ovi koji se busaju u prsa i puna su im usta Bosne i Hercegovine, nisu baš pretjerano sretni kada vide uspješnu, obrazovanu i hrabru ženu koja zna šta hoće. Tako konzervativci razmišljaju. To im je u krvi. Iako to ne kažu direktno, jasno je da je za takve uloga žene vezana za kuću a muškarca bavljenje politikom i odlučivanje umjesto nje. Tako razmišlja i turski predsjednik koji je prije koju godinu, povodom rasta nasilja nad ženama za njegove vladavine rekao da je to “otvorena rana Turske” i obećao da će započeti kampanju protiv nasilja nad ženama. Situacija se ipak nije promijenila u Turskoj, svi ti konzervativci su složni u stavu da žene ne trebaju biti ravnopravne s muškarcima. Historičarka i sociologinja profesorica Karen Barkey, sa Univerziteta Columbia u New Yorku, koja je odrasla i živjela u Istanbulu 1970-tih i 1980-tih, za BBC je kazala da je odrastala i živjela u Turskoj koja je bila veoma sekularna i gdje su djevojke u školama bile ravnopravne sa mladićima. Danas to nije tako. “Mnogo promjena se dogodilo. Postoji novi religijski konzervatizam koji je otežao život ženama u modernoj Turskoj“, kaže profesorica, a mi, iskompleksirani građani, kako kaže Erdoganov prijatelj, se slažemo sa ovim zapažanjima.

Sva ova primitivna i konzervativna priča, kada se primjeni na neobrazovani, neinformirani puk, dobijamo povećanje nasilja nad ženama i u porodici općenito. I u našoj zemlji je ovo pojava koja poprima zabrinjavajuće razmjere, a o kojoj se ne govori dovoljno i protiv koje se ne borimo efikasno. Pun nam je kofer raznoraznih balkanskih nasilnika koji smatraju da je prirodna stvar prebiti svoju ženu, svoje dijete, ili neku nepoznatu ženu i dijete. I kada vas čuju da ovako pričate ili nedaj Bože razmišljate, onda dežurni SDA moralisti kažu da je Turska npr. dala pravo glasa ženama još 1930. I to je tačno, doduše tada samo pravo da biraju, ne i da budu birane. Nešto kasnije i ovo drugo ali to nije donijelo veću zastupljenost i učešće žena na pozicijama odlučivanja i pozicijama moći. Naprotiv, vrlo mali broj žena u parlamentima, niska stopa ekonomske neovisnosti, veliki broj ugovorenih brakova, fizičko nasilje od strane muževa, pritisak od strane vladajućeg režima… I kako se ponašati, dočekati “goste” u maniru dobrog domaćina ili osviješteno osuditi i dići glas protiv ove i sličnih posjeta? Moj odgovor je jasan!