Ramo Čardaković

Rođen 18.04.1957. godine u selu Stoborani, općina Han Pijesak, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu i Pedagošku akademiju završio je u Sarajevu.
Do početka rata 1992. godine radio je u Opštinskom štabu TO općine Han Pijesak gdje ga je rat i zatekao. Od 1992. do 1995.godine bio je pripadnik ARBiH na prostorima okupirane Žepe kao komandant, a poslije i načelnik štaba Žepske brigade. Padom Žepe jula 1995.godine i prelaskom na slobodnu teritoriju BiH formirana je ponovo 185 Žepska brigada u Varešu, koja ulazi u sastav 16.divizije KoV 1.korpusa ARBiH gdje je postavljen za komandanta brigade i na toj dužnosti ostaje do kraja rata.

Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma i završetak rata, potpisuje profesionalni ugovor i ostaje u vojsci F BiH do 31.05.2004.godine kada odlazi u penziju u činu pukovnika.

Od 2000.godine je član SDP-a, a od 2011.godine aktivno se uključuje u formiranje RO SDP BiH Rogatica u sklopu kojeg je formiran i općinski odbor SDP Han Pijesak gdje je izabran za predsjednika Općinskog odbora SDP Han Pijesak.
Na lokalnim izborima 2012.godine bio je kandidat za odbornika u općini Han Pijesak.
2016.godine ponovo se kandiduje za odbornika u općini Han Pijesak, gdje dobija dovoljan broj glasova i biva izabran za odbornika u Skupštini općine Han Pijesak i trenutno obavlja tu dužnost.

Oženjen, otac dvoje djece.