Aner Žuljević za Klix.ba

Radnici su prepoznali ko je grobar Aluminija i ko je pokrao stotine miliona

Konačni kolaps Aluminija d.d. Mostar i jučerašnja dešavanja prokomentarisao je i zastupnik SDP-a u Domu naroda FBiH, Aner Žuljević. On kaže kako je nezabilježeno da se ugasi firma u kojoj je prosječna plata viša od tri hiljada KM, što najbolje govori o karakteru te kompanije.

Žuljević kaže kako smo nažalost jučer pred centralom HDZ-a gledali ono što smo trebali gledati prije deset godina kada su počeli očigledni lopovluci u Aluminiju, jer bi tad to sve imalo smisla.

“Jedino pozitivno u svemu jeste činjenica da su radnici prepoznali ko je grobar njihovih radnih mjesta i kompletne aluminijske industrije Hercegovine. Nažalost mostarski gigant nije izdahnuo odjednom, njega su godinama vrlo transparentno čerupali, a radnici iz samo sebi poznatih razloga šutjeli”, kaže u svom komentaru Žuljević

Dodaje kako svi oni koji su pratili Aluminij su svjedoci kako je HDZ godinama manipulisao sindikatom, malim dioničarima i predstavnicima državnog kapitala održavajuci lopovski sistem u kojem se dobit Elektroprivrede kroz Aluminij pakovala u privatne džepove.

“I dalje ostaje nejasno gdje su nestale institucije sistema nadležne za utvrđivanje odgovornosti svih uprava od rata do danas. Koliko je god odgovorna politika, jednako je odgovorno i pravosuđe koje nije na vrijeme spriječilo divlju i bahatu politiku u namjerama skončavanja života Aluminija.

“Bez obzira na sva dešavanja, svako normalan je emotivan na činjenicu da su radnici ostali na ulici, kreditno zaduženi, a da je ugašen gigant koji je napravio pola Mostara i bio svjetski brend. Oni koji su harčili po Aluminiju su se jučer s pravom prepali gnjeva radnika da su u svojim izjavama i zaključcima nalupali stvari koje nemaju veze s realnošću, a još su i protuzakonite”, izjavio je on.

Kaže i kako nažalost, nakon sto je proizvodnja ugašena i radnici ostavljeni bez posla imamo nastavak proces iscrpljivanja tih istih radnika varanjem u smislu davanja lažne nade bez bilo kakve ozbiljne analize i pristupa.

“Svi u ovoj državi moraju znati da stotine miliona KM iz Aluminija nisu isparile nego su pokradene po istom modelu kakav smo gledali u Žitoprometu, Fabrici duhana Mostar, Sokolu i nizu drugih giganata koji su hranili generacije Mostaraca”, zaključio je Aner Žuljević za Klix.ba.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu