Radni sastanak sa predstavnicima međunarodnih i nevladinih organizacija te predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva

Direktor KB „Dr. Irfan Ljubijankić“, Hajrudin dr Havić (SDP) sastao se jučer sa predstavnicima međunarodnih i nevladinih organizacija te predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva s kojima je razgovarao na temu razmjene znanja i iskustava u okviru pružanja zdravstvenih usluga prema migrantima/izbjeglicama/tražiocima azila u USK/BiH.

Predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, delegacije Europske Unije u BiH, Civilne zaštite i humanitarne pomoći Europske Unije (ECHO), predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)/ Ured u BiH, te predstavnici Ujedinjenih nacija, NVO Ljekari svijeta (MdM), NVO ljekari bez granica (MSF) i predstavnici Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) boraviće u trodnevnoj terenskoj posjeti Unsko-sanskom kantonu u periodu od 11.-13- septembra.

Uz niz koordinacijskih sastanaka, planirani su obilasci privremenih prihvatnih centara Borići i Bira u Bihaću, obilazak prihvatnog centra Sedra u Cazinu, te završni koordinacijski sastanak na kojem će biti predstavljeni rezultati i sljedeći koraci u okviru pružanja zdravstvenih usluga za migrante/izbjeglice/tražioce azila u Unsko-sanskom kantonu.

U sklopu ove posjete predstavnici Ministarstava zdravstva Federacije i Unsko-sanskog kantona, DRC-a te Europske komisije za izbjeglice i raseljene osobe, posjetili su jučer Kantonalnu bolnicu u Bihaću, gdje su sa direktorom ove zdravstvene ustanove, Hajrudinom dr Havićem održali radni sastanak u toku kojeg su razmjenjena iskustva i znanja u vezi sa zdravstvenom zaštitom migranata.

Tokom sastanka razgovarano je i o brojnim izazovima s kojima su suočene zdravstvene ustanove na području kantona kao rezultat priliva velikog broja migranata u Unsko-sanski kanton u proteklom periodu.

Govoreći o pružanju usluga primarne zdravstvene zaštite predstavnici zdravstvenih ustanova istakli su da je neophodno uspostavljanje sistema prijema pacijenata i pružanja primarne njege, rješavanje pitanja uputnica koje idu iz kampova prema domovima zdravlja/bolnicama, te angažovanje stručne osobe koja bi trijažirala prioritetne potrebe (u slučajevima kada doktori nisu uvijek prisutni na terenu) kao i prisustvo dežurnog ljekara 24/7.

Kada je riječ o pružanju sekundarne zdravstvene zaštite naglasak je stavljen na neophodnost da se kompletira dijagnostički dio u okviru Domova zdravlja čime bi se skratio dijagnostički period u sekundarnoj zdravstvenoj njezi, odnosno brže pristupilo daljem liječenju te tako smanjili troškovi liječenja, jačanju odgovora u slučaju kriznih i masovnih situacija sa većim brojem pacijenata u odjelima zdravstvenih ustanova i resursi koji moraju biti u pripravnosti, te nužnost povećanja bolničkih kapaciteta i postojanja zaliha u materijalima imajući u vidu nadolazeću zimu.

U vezi s tim, predstavnici DRC (Danskog vijeća za izbjeglice) sa direktorom dr. Havićem obišli su i dio kantonalne bolnice (zarazni odjel) koji će u narednom periodu biti proširen u smislu smještajnih kapaciteta pacijenata, prvenstveno pripadnika migrantske populacije a u slučajevima epidemije, povećanih nesreća i sličnog.

Projekat proširenja smještajnog kapaciteta Kantonalne bolnice, koji za primarni cilj ima adekvatan odgovor u smislu zbrinjavanja povećanog broja pacijenata zajednički realizuju DRC i Kantonalna bolnica uz podršku švicarske Ambasade, koja je osigurala značajna finansijska sredstva za implementaciju pomenutog projekta.