Saša Magazinović

Put ka NATO-u postaje čak i važniji od puta u EU

Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Komisija za NATO integracijski proces BiH po treći put 15. januara naći će se na sjednici Vijeća ministara.

Zadnjih dva puta izbjegnuta je rasprava o ovom pitanju. Ministri iz SDS-a nisu spremni podržati ovaj program.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Državnom parlamentu ističe da ‘kako sada stvari stoje zbog odbijanja da se usvoji Nacionalni godišnji program kojim bi se aktivirao MAP, Vijeće ministara u trenutnom sastavu sebi produžava rok trajanja’.

– Koliko god to paradoksalno zvučalo Mektića, Crnadka i Šarovića na ministarskim pozicijama ovakvim političkim stavom čuva SNSD. Zašto to rade, trebaju objasniti javnosti, ali i ljudima iz SNSD-a koji čekaju da u koaliciji sa SDA i HDZ zauzmu pozicije u državnoj vlasti nakon što su zajedno izabrali rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta BiH – ističe Magazinović za Patriju.

On podsjeća da je MAP državna obaveza koja je formirana na bazi zahtjeva koji je uime Bosne i Hercegovine podnio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

– To je međunarodna obaveza koju je prihvatio i sam Milorad Dodik koji je i tada bio šef SNSD-a i bez kojeg Radmanović sigurno nije mogao povući za državu jedan tako značajan potez. Time je današnje osporavanje te odluke još besmislenije.

Za nas u SDP je aktiviranje MAP-a vrlo važno i podržavamo sve aktivnosti koje vode u tom pravcu. Put ka NATO-u u trenutnim okolnostima postaje čak i važniji od puta u EU.

SDP je u prošlom mandatu bio opozicija, a sudeći prema postignutom dogovoru SDA, HDZ i SNSD to će ostati i u ovom mandatu. Najvažnije je da institucije funkcionišu, a ljudi su prolazni, kako ovi koji su trenutno na funkcijama, tako i oni koji će doći – napominje Magazinović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu