Livno

Pudarić na promociji "Cleune"

Prvi broj „Cleune“ posvećen je pokojnom fra Boni Vrdoljaku, ličnosti kojoj pripadaju posebne zasluge za utemeljenje i postojanje franjevačkog muzeja i galerije Gorica

Slika

Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu dobio je svoj časopis “Cleuna”. Njegov prvi broj svečano je predstavljen u Livnu početkom ove sedmice  a promociji je prisustvovao i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.

Časopis su predstavili arheolog Mate Zekan, te predsjednik upravnog vijeća FMGG-a Damir Tadić.

Prvi broj „Cleune“ posvećen je pokojnom fra Boni Vrdoljaku, ličnosti kojoj pripadaju posebne zasluge  za utemeljenje i postojanje franjevačkog muzeja i galerije Gorica.

Pudarić je kao arheolog dugo godina sarađivao sa fra Bonom Vrdoljakom.

„Od prvog susreta sa fra Bonom Vrdoljakom davne 1989., na Kraljičinu nasipu, na Rešetarici privukla me je njegova velika, neiscrpna energija i dobrota koja je izvirala iz njegove vjere i njegovog vječnog optimizma. U godinama koje su slijedile natjerao je sve oko sebe, gvardijane, samostansku braću, vlasti, Livnjake i brojne druge da podijele sa njim taj osjećaj da je važno znati ko si i odakle si, s kim živiš i da se moraju čuvati svi ti tragove vlastite prošlosti. Ne samo materijalne već i duhovne. Da je važno kako bismo shvatili sadašnjost, ali i gradili budućnost: bolju i plemenitiju. Umro je fra Bono prije skoro godinu dana, ali njegov rad neće nikad. Tome su zalog i ovaj Muzej i njegov ravnatelj g. Josip  Gelo i ovaj časopis “Cleuna”, a i svi mi koji smo imali tu sreću da ga poznajemo i da se njim družimo“, rekao je Pudarić ovom prilikom.

Svoje radove u ovom časopisu predstavilo je 13 autora. Riječ je o temama iz historije, arheologije, povijesti umjetnosti, etnologije i kulture. Prvi broj štampan je u 500 primjeraka.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.