Samir Kamenjaković

Prvi bh. autoput za bicikle otvoren u Živinicama

Bosna i Hercegovina od danas se može pohvaliti da ima izgrađen prvi autoput za bicikle. U dužini od dva i po kilometra autoput za bicikle prolazi kroz Živinice, a plan je da se ovaj grad na kraju poveže s Kalesijom i Tuzlom.

Autoputevi za bicikle već postoje u nekoliko razvijenih evropskih zemalja, ali i u Kini, a povezuje nekoliko gradova. Ovome se sada pridružuje i Bosna i Herecegovina koja je danas zvanično u Živinicama dobila i prvi autoput za bicikle. Realizacija ovog infrastrukturnog projekta trajala je od aprila ove godine, a uloženo je okvirno 350.000 KM.

“Ovo će brendirati Živinice na mapi turističkih destinacija i dati jednu poruku da razmišljamo drugačije. Imamo u planu izgradnju više od 20 kilometara autoputa za bicikle, a da bismo to uradili morat ćemo posegnuti za finansijska sredstva iz IPA fondova, što nam je sada omogućeno jer imamo izgrađena dva i po kilometra”, kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjašević.

On je istaknuo da je sa načelnikom Kalesije Seadom Džafićem već uslovno dogovoreno spajanje Živinica sa spomenutom općinom. Nakon toga otvorena je mogućnost i za spajanje sa Tuzlom, čime bi se dovelo do zatvaranja geografskog kruga.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu