Adnan Šteta

Prva transverzala strateški je projekt KS, dio saobraćajnice gotov do kraja godine

Radovi su počeli u ovoj godini, a prema očekivanjima ovaj dio saobraćajnice bit će završen do kraja godine iako je prvobitno planirano da će to biti mart 2020. godine.

Do sada su završeni zemljani radovi i široki iskop na potezu od budućeg kružnog toka na Šipu, do samog ulaza u tunel Kobilja glava, uslijed duple količine iskopa zbog nelegalnih deponija koje je dozvolila Općina Centar deponovano je preko 100.000 m3 zemlje, uređena drenažna rebra zbog podzemnih voda i same karakteristike zemljišta (močvarno zemljište).

Trenutno se rade nasipi u visini od 3,2 metra nakon čega slijedi izmještanje instalacija KJKP Vodovod i kanalizacija, a zatim završetak nasipa, koji su na nekim mjestima visine do sedam metara.

Uporedo se radi pejzažno uređenje i priprema deponija za iskope iz tunela.
Kako je najavio ministar Šteta, poslije završenog nasipa, pristupit će se tamponiranju, izradi cementne stabilizacije i asfaltiranju u tri sloja. Nosivi sloj je devet centimetara, uz sedam centimetara debljine, habajući četiri sentimetra, što je ukupno 20 cm asfalta.

Dužina saobraćajnice na kojoj se izvode radovi je 1.140 metara, a širina preko 200 metara na dijelu sa pejzažnim uređenjem. Investicija za ovaj dio Prve transverzale iznosi 12,8 miliona KM.

U septembru se očekuje dogovor s EBRD-om oko početka gradnje tunela Kobilja glava dužine 650 metara sa dvije cijevi koje će spajati dvije općine modernom saobraćajnicom.

Uporedo sa radovima, na dijelu dionice Prve transverazale od Šipa do tunela, Vlada Kantona je s pozicije Ministarstva saobraćaja obezbijedila značajna sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i na drugim dionicama, navode iz Ministarstva saobraćaja.

“Ministarstvo saobraćaja je u 2019. godini u skladu sa zahtjevom Zavoda za izgradnju KS, planiralo sredstva u iznosu 15 miliona KM (dionica I – 7,5 Mil KM, dionica II – 7,5 Mil KM). U toku godine je nakon okončane procedure koju provodi ovaj zavod isplaćeno šest predmeta u ukupnom iznosu od 1,8 miliona KM. Po okončanju zakonske procedure , donošenja odgovarajućih rješenja, ugovora ili sporazuma, Ministarstvo saobraćaja će isplatiti sredstva koja su planirana za ove namjene”, naglasio je ministar Šteta.

Dodao je kako shodno očekivanjima Zavoda za izgradnju u 2019. godini i ukoliko se ubrza proces rješavanja imovinskih odnosa na I dionici, moguće je da do kraja godine bude raspisan javni poziv za izgradnju dijela saobraćajnice od raskrsnice kod Tehničke škole do buduće raskrsnice Prve transverzale sa gradskim autoputom i lokalnim saobraćajem, u ulici Halida Kajtaza.

Radovi bi mogli početi na proljeće 2020. godine i na ovoj dionici Prve transverzale, ali uz napomenu da Zavod za igradnju mora riješiti imovinsko pravne odnose, a Općina Centar dati građevinsku dozvolu.

“Radovi se nastavljaju, a Ministarstvo saobraćaja će u narednom periodu intezivno tražiti odgovoran i efikasan pristup svih institucija koje su zadužene shodno svojim ovlastima, da utiču na što brži i efikasniji rad, kako bi građani što prije dobili novu saobraćajnicu koja će značajno unaprijediti i olakšati saobraćaj u Kantonu”, najavio je ministar Šteta.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu