Ulična akcija Foruma žena GO SDP BiH Mostar

Promocija javne politike “Ujednačavanje porodiljskih naknada u BiH

Socijaldemokratska partija BiH učestvuje na regionalnom projektu na temu izrade javnih politika zajedno sa nevladinim organizacijama iz Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH, kao i Socijaldemokratske partijama iz Makedonije, Srbije i Crne Gore. U okviru datog projekta, SDP BiH je izradio dokument politike na temu „Ujednačavanja porodiljskih naknada u Bosni i Hercegovini„ koji je prošao proces konsultacija i prezentacije politike u javnosti.

Tim povodom u petak je u Mostaru na Španskom trgu organizovana ulična akcija sa podjelom letaka na navedenu temu. Naše članice i aktivistice podijelom letaka upoznale su građane i građanke sa našom politikom. Potpredsjednica Foruma žena SDP BiH Ifeta Ćesir-Škoro naglasila je kako je Hercegovačko-neretvanski kanton donio Zakon o zaštiti porodica sa djecom prije nešto više o godinu dana, a naknade koje žene ostvaruju po ovom Zakonu su jako male i diskriminirajuće. Ujednačavanje novčanih naknada je prijeko potrebno kako bi svaka porodilja imala isti tretman bez obzira gdje se nalazila i bez obzira na status zaposlenja.