Projekat mapiranja, saniranja i prevencije divljih deponija

Na prijedlog naše sugrađanke, Melide Kovačević, članice Općinskog odbora SDP BiH Žepče i društvene aktivistkinje u oblasti zaštite prirode, Klub SDP-a u OV Žepče je predao inicijativu da JP“Komunalno“ Žepče zajedno sa svim stanovnicima općine Žepče pokrene kampanju mapiranja i čišćenja divljih deponija.

Opće je poznato da na području općine Žepče imamo ogromnu količinu diviljih deponija koje zagađuju prirodu i zdravlje naših sugrađana, a shodno tome predlažemo da JP“Komunalno“ Žepče za početak uz pomoć modifikacije City Hub aplikacije ili neke druge slične aplikacije uz pomoć građana i google maps mogućnosti izvrši mapiranje divljih deponija.

Nakon mapiranja neophodno je izraditi zajedničku strategiju i pokrenuti kampanju čišćenja istih u kojoj bi zajednički učestvovali uposlenici JP“Komunalno“ Žepče, građani, nosioci izvršne i zakonodavne vlasti u općini Žepče i svih drugi zainteresovani pojedinci, udruženja i privrednici.

Paralelno sa mapiranjem, strategijom čišćenje neophodno je raditi i na realizaciji projekta „eko građanin“ ili „eko patrola“ kao oblik prevencije, zaštite i kažnjavanja neodgovornih pojedinaca, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Iskreno se nadam da će ovaj projekat JP“Komunalno“ Žepče, Općina Žepče kao i OV Žepče prepoznati kao nužnost, a građani se odazvati u punom kapacitetu jer samo zajedno možemo učiniti sredinu u kojoj živimo ljepšom i zdravijom.