Profesori Kukić i Kraljević na javnoj tribini u Gračanici

U organizaciji Općinske organizacije SDP BiH Gračanica, na javnoj tribini održanoj u prepunoj Dershani Osman-kapetanove medrese, govorili su profesor Vlatko Kraljević, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Vatikanu i profesor Slavo Kukić, akademik, doktor socioloških nauka.

U uvodnom obraćanju predsjednik Općinske organizacije SDP BiH Gračanica Nusret Helić je istakao da je Gračanica počastvovana gostovanjem uvaženih profesora, intlektualaca, patriota i graditelja BiH.

Profesor Vlatko Kraljević, dugogodišnji profesor francuskog i latinskog jezika, govorio je o ulozi vjerskih zajednica na obnovi povjerenja i zajedništva bh naroda. Istakao je da je u BiH sveprisutan apsurd poistovjećivanja religije sa nacionalnošću. Temeljne vrijednosti koje promovišu religije su tolerancija, razumijevanje i ljubav i najvažnije je vratiti povjerenje među ljudima. Da bi se to postiglo, građanke i građani jedino što mogu učiniti je da budu dobri ljudi prema svima, bez obzira na religijsku i svaku drugu pripadnost, i tako bismo živjeli zajedno, a ne jedni pored drugih.

Profesor Slavo Kukić je govorio o bloku građanskog otpora kao načinu suprotstavljanja nacionalistima, ideji koju smatra jedinim rješenjem za bh društvo. Zadatak lijevo orjentisanih partija je da budu na čelu tog bloka, prije svih SDP. Time bi se vratio povjerenje građanki i građana, naročito onih koji apstiniraju od izlaska na izbore, u činjenicu da izlaskom na izbore, mogu uticati na promjenu trenutnog stanja.

Uvaženi profesori su odgovarali na pitanja prisutnih građanki i građana, koji su pažljivo pratili izlaganja i odgovore profesora.

„Intelektualci trebaju biti društvena savjest, a jako malo ih je takvih“, zaključio je profesor Kukić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu