Samir Suljević

Produžiti radno vrijeme ustanova i institucija koje su na usluzi građanima Kantona Sarajevo

Samir Suljević, zastupnik SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, pokrenuo je inicijativu da se za vrijeme pandemije COVID-19 produži radno vrijeme kantonalnih centara za plaćanje računa za komunalne usluge, kao i u nekim općinskim ustanovama.

„Svjedoci smo učestalih redova naših građana i dugotrajno čekanje ispred pojedinih javnih institucija u cilju završetka neke administrativne formalnosti ili plačanja računa za neku komunalnu uslugu. Veći broj javnih ustanova i preduzeća je skratio radno vrijeme i većina ih radi 9-13 h. Pri tom je reduciran broj osoblja koji radi sa građanima.

Naime, ispred centra za plaćanje komunalnih usluga, u ulici Envera Šehovića, svakodnevno čeka i po 50-tak građana. Na općinskom sudu, na izdavanju ZK Izvadaka rade samo 2 šaltera i isti rade samo od 9h do 12h, a za to vrijeme ispred objekta čeka i po 30 ljudi. Općinske službe su skratile rad sa strankama i reducirale broj službenika u šalter salama.

Dok je veći broj javnih ustanova i preduzeća skratio radno vrijeme i većina ih radi 9-13 h i pri tom je reduciran broj osoblja koji radi sa građanima, radnici u privatnom sektoru, npr. trgovci, građevinski radnici, odnosno svi oni kojima rad nije zabranjen rade nesmanjenim intezitetom.

U potpunosti razumijem potrebu da se smanji fizička izloženost i rizik od zaraze, ali se pitam da li se to mora raditi na ovaj način, odnosno na štetu građana? Smatram da je Vlada u potpunosti podbacila kad je ovo u pitanju i da ima odsustvo sluha za potrebe građana. Građanima se mora omogućiti uživanje svojih prava uz maksimalnu zaštitu, te predlažem da pod hitno iznađete rješenja i uskladite radno vrijeme javnih ustanova koje imaju direktan kontakt sa građanima, odnosno rade za potrebe građana“, naveo je Suljagić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu