Mirsad Mahmutagić

Probleme nam stvaraju oni koji su dio SDP-a iz lične koristi i koji su se prodali drugima

Na nedavno održanoj Izborno-izvještajnoj konferenciji SDP ZDK, Mirsad Mahmutagić, aktuelni načelnik općine Maglaj, izabran je za novog predsjednika ovog kantonalnog ogranka SDP-a. S njim smo razgovarali o trenutoj situaciji unutar ove stranke, previranjima koja ju prate, zamjerkama općinskih delagata Partije na rad bivšeg rukovodstva, ali i budućim planovima i pripremama za nadolazeće lokalne izbore.

Ostvarili ste ubjedljivu pobjedu, sa skoro duplo većim brojem glasova od Vašeg protivkandidata za predsjednika KO SDP ZDK Senaida Begića. Šta mislite, čime ste zavrijedili toliko povjerenje Vaših drugova i drugarica iz stranke?

MAHMUTAGIĆ: Prije svega želim se zahvaliti svim delegatima koji su se odazvali i prisustvovali Konferenciji koja je protekla u demokratskom duhu i međusobnom uvažavanju. Zahvaljujem se također za ubjedljivu podršku koju sam dobio. Moj izbor je samo rezultat potrebe dodatnog osnaživanja Partije. Očigledno je da su općinske organizacije SDP ZDK prepoznale moj dosadašnji rad u Partiji i rezultate koje ostvarujem sa svojim timom.

Na dnevnom redu ove Konferencije bio je i Izvještaj o radu KO SDP ZDK, koji nije dobio podršku prisutnih delegata SDP-a iz 12 općinskih organizacija. Šta članstvo zamjera KO SDP ZDK, koje su najveće manjkavosti tog izvještaja?

MAHMUTAGIĆ: Najveće zamjerke sa terena su bile u vezi otuđenosti rukovodstva od članstva, nefunkcionisanje po zvaničnim i propisanim koracima. Stekli smo dojam da se vođenje Kantonalne organizacije djelom prenijelo na pojedince koji nisu dio zvaničnih organa Partije pa čak niti članovi. Ne sumnjamo u dobre namjere doskorašnjeg predsjednika, ali se kroz takav način funkcionisanja javilo nezadovoljstvo, pogotovo u organizacijama koje konstantno ostvaruju dobre rezultate.

Sinergija iskustva, energije i znanja

Jeste li imali dovoljno vremena da se upoznate sa stanjem koje ste zatekli u stranci na čijem ćete čelu biti naredne četiri godine? U kakvom je stanju SDP ZDK, kada je u pitanju članstvo, ali i finansijska situacija, znajući da su to generalno jedni od vodećih problema SDP BiH?

MAHMUTAGIĆ: Naravno da sam upoznat sa kompletnom situacijom unutar SDP BiH, a pogotovu unutar KO SDP BIH ZDK. Kada je pitanju članstvo, tu SDP nema problema. Probleme su stvarali oni koji su bili dio SDP BiH iz lične koristi i oni koji su se prodali drugima i opet zarad lične koristi. Hvala Bogu sve ih je manje, nisu Partiju podijelili, već nam dali snagu da idemo u dalje rekonstrukcije i jačanje Partije. Njima neka je sretno. Sve su partije već prolazile kroz iste ili slične situacije, proći ćemo i mi i izaći jači. Kada je u pitanju finansijska situacija, reći ću samo da je u toku finansijska konsolidacije da ćemo i to završiti na zadovoljstvo članova Partije kao i uposlenih.

Jedini ste SDP-ov načelnik na području ZDK. Šta mislite, koliko će Vam iskustva vođenja jedne općine pomoći u vođenju stranke?

MAHMUTAGIĆ: Sasvim sigurno to iskustvo na poziciji načelnika će biti od izuzetne koristi u vođenju KO SDP ZDK, kao što su mi i vijećnički mandati bili od koristi na toj poziciji. U svakom slučaju, neće se raditi samo o mom iskustvu već o sinergiji iskustava naših članova i energije i znanja naših mladih osoba.

Slabosti unutar SDP-a

Na čemu ćete u budućnosti bazirati Vaš rad kada je u pitanju vođenje KO SDP ZDK, šta će biti Vaši prioriteti?

MAHMUTAGIĆ: Bez dileme to će biti timski rad, rad kroz organe Partije pružajući svima mogućnost da daju svoj puni doprinos. Poseban akcent ću posvetiti mladima. Svakako slijedi formiranje različitih timova i foruma koji će imati jasne zadatke, ali i od kojih će se očekivati konkretni rezultati.

SDP BiH prate različita previranja, prvo nakon održanih izbora i formiranja vlasti, a zatim i afere unutar stranke u slučaju Enver Zornić, ali i seks afere u vrhu stranke, koje prijete ozbiljnom narušavanju kredibiliteta ove stranke. Kako komentarišete sva ta dešavanja?

MAHMUTAGIĆ: Kada je u pitanju slučaj Enver Zornić predsjednik Nermin Nikšić je već rekao stav Partije „nulta tolerancija” i ja nemam tu ništa za dodati. Na pominjanje seks afere koja trese SDP se samo nasmijem. Žalosno je da se mediji bave takvim insinuacijama dok se nalazimo na posljednjim mjestima svih ekonomskih ljestvica, dok traje egzodus mladih i stručnih ljudi, dok je u glibu i zdravstvo, i školstvo i realni sektor, penzioneri i svi drugi. Nažalost, ne piše se o impotentnoj vlasti koja nas 20 i nešto godina dovela tu gdje smo. Puno više značaja treba dati jogurt vlasti, imamo je, ali istekao rok te nije za upotrebu.

Da li je stanje u SDP-u i svojevrsno ogledalo našega društva?

MAHMUTAGIĆ: Nije, stanje u SDP je rezultat unutrašnje slabosti još od vremena eliminacije rahmetli Nijaza Durakovića, svi akteri su poznati iz tog perioda i perioda do 2014. godine i Vanrednog kongresa. To je završena priča, SDP sad ide novim putem slušajući glas članova i građana. Zapravo ogledalo našeg društva je dugogodišnja vlast određena od građana, države i državnih institucija, vlast posvećena sebi, stranačkim moćnicima i brzom bogaćenju.

SDP ZDK je ostvario relativno dobre rezultate na prethodnim izborima, mislite li da možete i bolje? Šta će biti u fokusu Vašega rada kada je u pitanju priprema stranke za lokalne izbore, koji nas čekaju naredne godine?

MAHMUTAGIĆ: Svaki rezultat koji nije dovoljan, nije dobar. Dobri rezultati su bili u nekoliko općinskih organizacija koje su stvorile sliku prividno dobrog rezultata. Rezultat mora biti bolji. U narednom periodu ćemo dovršiti kompletnu rekonstrukciju koja je u toku unutar SDP ZDK. Krećemo sa pripremama za lokalne izbore, priprema plana ali i razgovora sa potencijalnim koalicionim partnerima. Rezultati pokazuju da ukoliko građanske stranke naprave platformu prihvaćenu iskreno od svih, mogu ostvariti značajno bolje rezultate i dati puni doprinos razvoju lokalnih zajednica, a time i stvarati bolje životne uvjete naših građana. Razgovarala: Mirnesa Hurem

Unutar općinskih organizacija SDP-a u toku su izbori za predsjednike te članove odbora. U OO SDP Zenica za predsjednika je izabran Mladen Simić, dok je novi predsjednik Općinske organizacije SDP Maglaj Jasminko Kapić, a izabrani su i novi Općinski i Nadzorni odbori OO SDP BiH Maglaj i Zenica. U utrci za mjesto Predsjednika OO SDP BiH Tešanj našli su se dosadašnji predsjednik Senad Subašić, te aktuelni predsjednik Foruma mladih SDP BiH Tešanj Idham Kruško. Voljom većine delegata dosadašnji predsjednik, Senad Subašić je dobio povjerenje da i u narednom mandatu nastavi obnašati funkciju predsjednika OO SDP BiH Tešanj.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu