Prlić: Prvo formirati kantonalne i entitesku vladu pa onda državnu

Govoreći o obilježavanju 9. januara u Banjaluci, Lana Prlić, zastupnica Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i potpredsjednica ove političke stranke je poručila kako je jedan odlazak u ovaj grad zasjenio sve ostale političke probleme u Bosni i Hercegovini. Smatra da dok ne bude fokus na stvarne probleme, ne može se očekivati poboljšanje ukupnog stanja u zemlji.

Dešavanja na nastavku konstituirajuće i vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog Parlamenta je ocijenila kao poraznim jer, kako je kazala, nije bilo javne rasprave o Prijedlogu budžeta za ovu godinu.

Za Prlić je bilo očekivano da će političke stranke koje čine aktuelnu vlast u ovom entitetu podržati Prijedlog budžeta, ali da to ne može biti odraz parlamentarne većine za novu vlast. Podsjetila je da nije postojala parlamentarna većina prilikom ponovnog pokušaja odabira dopredsjedavajućih ove zakonodavne institucije dodavši:

“Nisam sigurna koliko se možemo igrati s riječi većina u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Prema njenim riječima, pokazalo se samo da je Bosanskohercegovački blok kojeg čine Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta i Naša stranka jedina konstanta.

Na pitanje o novoj parlamentarnoj većini u Federaciji Bosne i Hercegovine, odgovorila je:

“Koja god Vlada da bude, bit će u nezahvalnom položaju jer smo usvojili budžet stare Vlade. Zato smo mi tražili da se donese odluka o privremenom finansiranju. To je do sada bila praksa. Pitanje je ko će usvojiti ovaj budžet u Domu naroda jer 70 posto starog saziva ovog Doma vjerovatno neće biti u novom. Postavlja se pitanje da ako ga usvoji Dom naroda, u kojem tekstu će ga usvojiti i ko će izvršiti njegovo usaglašavanje”.

Prlić ne smatra da nijje iznenađujuće što je entitetska Vlada odbila njen prijedlog da se u Mostaru održi javna rasprava o budžetu ovog grada.

U razgovoru za N1, osvrnula se i na odluku većine da odbije amandman zastupnice Naše stranke, Sabine Ćudić o povećanju porodiljskih naknada naglasivši da je taj novac trebao biti prenamijenjen od odluke da se povećaju plate parlamentarnim zastupnicima.

Istaknula je da je formiranje vlasti u kantonima trenutno bitnije i da se ne smije dopustiti da se prvo formira državna pa entitetska vlast. Potom je poručila:

“Nekima je bitniji državni nivo nego entiteski. Bitna je usklađenost vlasti. Ako budemo preskakali nivoe, bojim se da će se desiti ucjene”.

Tema razgovora sa Prlić je bio i 9. januara koji je obilježen kao Dan Republike Srpske.

“Vidjeli smo burnu reakciju Hrvatske zbog odlaska hrvatskog ambasadora na proslavu u Banjaluci. Ne znam kako će se sve to posložiti. Ali, ovo je pokazatelj da se uhvatimo za trivijalne stvari, dok životne stvari padaju u vodu. Jedan odlazak u Banjaluku je zasjenio sve ostalo”, kazala je i zaključila da dok se ne fokusiramo na stvarne pobleme, ne možemo očekivati poboljšanje stanja u zemlji.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu