Prlić: Predložili smo zakon za rješavanje pitanja alimentacijskog fonda

Nakon što je zastupnica SDP-a u Parlamentu FBiH, Lana Prlić zastupničkim pitanjem tražila odgovor od Vlade FBiH o osnivanju alimentacijskog fonda koji je obaveza FBiH, u parlamentarnu proceduru je uputila Zakon o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona.

“Nezadovoljna odgovorom od Vlade FBiH, koji je bio ništa više od prebacivanja odgovornosti sa jednog ministra na drugog, odlučila sam uputiti u proceduru izmjene i dopune Obiteljskog zakona kojim bi se jasno definirale isplate iz budžeta za alimentacijski fond” istaknuma je zastupnica Prlić.

Ovim izmjenama i dopunama Zakona se detaljnije definiše postojeći član zakona koji već propisuje obavezu da FBiH plaća alimentaciju kada to sud utvrdi. Također izmjenama i dopunama zakona se daje nadležnost Poreznoj upravi FBiH da nakon sudskih odluka blokira račune i imovinu onim građanima koji ne plaćaju alimentaciju.

Lana Prlić je istaknula da je nadležno ministarstvo dužno nakon donošenja Zakona donijeti podzakonske akte, te će se primjenom ovog zakona pomoći oštećenim roditeljima, a država će od nesavjesnih roditelja nakon sudskih presuda izvršiti prinudnu naplatu alimentacije.

Sredstva za isplatu alimentacija, u skladu sa Zakonom, bi se osigurala u Budžetu Federacije BiH.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu