Nermin Nikšić za portal Radio Sarajevo

Pritišće se SDP, kako bi se zaboravilo da je SDA isporučila domove naroda SNSD-u i HDZ-u

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) je u nedjelju 26. maja održala unutarstranačke izbore na kojima je ubjedljivu pobjedu za poziciju predsjednika partije odnio Nermin Nikšić.
Nikšić u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govori o planovima partije, reizboru na poziciju predsjednika, aktuelnoj političkoj situaciji, ali i budućnosti BH bloka.
Na naše pitanje o prioritetima u djelovanju, a nakon reizbora na poziciji predsjednika SDP-a BiH, Nikšić kaže da rad u partiji zahtijeva kontinuitet saradnje sa članstvom i da s tog aspekta nikad ne prestaju obaveze.

„Nastavit ću rad sa članstvom, jer sam već nekoliko puta govorio da imamo plan proširenja partije i to i radimo. SDP raste na svakom dijelu BiH i to nije samo predizborna priča. Naravno, nužno je raditi na tome i da postojeće članstvo bude aktivno i uključeno. S druge strane, nakon ovih unutarpartijskih izbora, i kod nas i u Našoj stranci, vraćamo se temama formalizacije BH bloka“, kazao je Nikšić.

Govoreći o BH bloku, Nikšić ističe da on dobro funkcionira na određenim nivoima vlasti u BiH.

„Mi već funkcionišemo na nekim niovima, ali potrebno je tu saradnju parafirati dokumentom, koji će onda biti i smjernica za ostale koji budu raspoloženi da se pridruže. Možda je rano govoriti o lokalnim izborima, ali svakako da postoje analize i iskustva od ovih izbora i u proteklom periodu, koje trebamo proći i uvažiti, da bi spremno dočekali nove izbore. Istovremeno, SDP radi u parlamentima i tamo gdje imamo politički uticaj nema zastoja“, istakao je Nikšić.

Na naše pitanje o stanju o partiji, te navodima da stvari nisu baš najbolje, Nikšić ističe da se ne slaže sa tezama da je „povjerenje u SDP poljuljano“.

„Mi smo odabrali teži put, put na kojem smo otrpili klasični medijski reket i suočeni s brojnim optužbama. Međutim, upravo je ta stalna prisutnost i naša principijelnost pokazala članstvu da ih nismo izdali, nego smo održali obećanja data prije izbora. Nismo prihvatili biti ikebana u unaprijed blokiranoj državi, u kojoj se ne može donijeti nijedna odluka zbog rasporeda snaga u domovima naroda“, naglasio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba Nikšić.

Prema njegovim riječima, to je jedan od razloga što je partija pod stalnim medijskim napadom, jer neki sve čine da se zaboravi kako je SDA isporučila svojim glasanjem domove naroda SNSD-u i HDZ-u.

„Mi često ovo govorimo, jer tu leži ključ blokade. S tog aspekta mogu reći da smo mi, u SDP-u, sada još više motivirani da pokažemo kako nismo svi isti. Smiješne su optužbe o ‘hladovini opozicije’, jer mi u parlamentima nastojimo da radimo, dok u izvršnoj vlasti svakako ništa ne funkcioniše, što javnost može i vidjeti. Mnogo bi nam lakše bilo da smo se tiho infiltrirali u vlast, bili privjesak SDA i davali velike i prazne patriotske izjave. Ne bi bilo ovoliko pritisaka do narednih izbora“, poručio je Nikšić.
Dodao je da je SDP BiH pokazao da nisu sve stranke iste i da nisu svi političari isti.

„Naravno, rad sa članstvom se mora nastaviti, mi moramo objasniti svaki svoj potez, jer naše članstvo očekuje detaljnu upućenost u rad SDP-a“, rekao je Nikšić.
Na pitanje o budućnosti BH bloka, Nikšić pojašnjava da je SDP najveća stranka tog bloka i da kao takva ima obavezu iniciranja promjena.

„Mada o tome ne volim govoriti na taj način, jer se Naša stranka pokazala pouzdanim partnerom. Sljedeći korak je svakako spomenuta formalizacija BH bloka. Mi već funkcioniramo tamo gdje smo zajedno u vlasti, kao u Kantonu Sarajevo, dok imamo odličnu saradnju i na federalnom nivou. Međutim, potrebno je formalizirati saradnju da bi i drugi politički subjekti mogli pristupiti u Blok i da znaju šta on jeste i na čemu se temelje politike. Bilo bi politički infantilno ne zaključiti ništa sa prethodnih lokalnih izbora kada je fragmentacija ljevice koštala sve nas, a najviše građane Sarajeva. Zato ćemo težiti zajedničkom nastupu i okupljanju. Naravno, o tome ćemo govoriti u narednom periodu“, zaključio je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu