Domazet

Primjena sporazuma o slobodnoj trgovini s EFTA-om šansa za rast bh izvoza

Kako pojašnjava, s ovom trgovinskom grupacijom BiH ima od 2012. godine pozitivan saldo trgovinske razmjene

Slika

Od početka iduće godine stupa na snagu sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegocine i EFTA-e (Europski sporazum o slobodnoj trgovini) koju čine Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn.

– Radi se o tržištu od 13 miliona izuzetno bogatih stanovnika s 894,2 milijarde eura bruto domaćeg proizvoda, odnosno 68 hiljada eura dohotka po stanovniku. To je u pogledu kupovne moći ekvivalent od oko 200 miliona CEFTA potrošača, izjavio je za Agenciju FENA profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Anto Domazet.

Kako pojašnjava, s ovom trgovinskom grupacijom BiH ima od 2012. godine pozitivan saldo trgovinske razmjene.

– U 2013. godini izvoz BiH u EFTA je iznosio oko 139 mil. KM, a uvoz iz EFTA oko 75 mil. KM, s pozitivnim saldom od 64 mil. KM. U devet mjeseci 2014. nastavlja se trend rasta izvoza i uvoza BiH u EFTA grupaciju, a pozitivan saldo razmjene iznosi 62,6 mil. KM – kazao je Domazet.

U strukturi vrijednosti izvoza BiH u EFTA zemlje u 2013. godini obuća sudjeluje sa 16 posto, namještaj sa 14, oružje i streljivo s  13, odjeća s 12, proizvodi od čelika i željeza sa 7 posto i ostalo 41 posto.

U uvozu BiH iz EFTA, ističe Domazet,  najveći udio imaju farmaceutski proizvodi s 58 posto, strojevi i uređaji s 8, pamučni proizvodi sa 6 , vozila i elektroprema s po 4 posto i ostalo s 20 posto.

– Ovakva struktura trgovine i do sada je bila oslobođena carina u uvozu i izvozu, pa je sigurno da će se ona nastaviti razvijati dosta visokim tempom – istakao je Domazet.

Smatra da će liberalizacijom trgovine poljoprivrednim proizvodima BiH imati veliku šansu povećati izvoz poljoprivrednih proizvoda, ali da će sve ovisiti o tome kojom brzinom će se ti proizvodi certificirati za izvoz u EFTA zemlje koje primjenjuju sistem standarda ispravnosti hrane identičan Europskoj uniji.

Domazet ističe da u tom smislu treba očekivati dalji tranzicijski period nakon koga će se početi pokazivati efekti rasta izvoza poljoprivrednih proizvoda.

– S druge strane, ne treba očekivati da će tržište BiH biti preplavljeno hranom iz EFTA zemalja, jer ni cijena ni tradicionalni odnosi u trgovini ne ukazuju na takve mogućnosti – zaključio je Domazet.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.