SDP BiH
Forum sindikalnih aktivista SDP BIH

Osuđujemo primjenu sile nad radnicama Fortune iz Gračanice

Forum sindikalnih aktivista SDP BIH najoštrije osuđuje primjenu sile prema radnicama Fortune iz Gračanice koje sasvim legitimno i već više mjeseci traže svoja prava. Umjesto da država stane u zaštitu radnika i zaštitu prava na rad i poštene plate, država je po ko zna koji put udarila na radnike.
Nekada udara lošim zakonima, nekada omogućavanjem pljačkaške privatizacije, a nekada to radi upotrebom sile i represivnog aparata, kao što je to bio slučaj sa radnicama Fortune u Gračanici.
Vec 25 godina se vodi klasni rat, a entetske vlade ne vide veceg neprijatelja od radnika. Sve sto su uradili i jedino što su uradili bilo je protiv radnika i protiv siromašnih i samo se pitamo do kada će trajati i dokle će ići bahatost entitetskih i kantonalnih vlada u odnosu prema radnicima?
Radnicama Fortune se stavljamo na raspolaganje za pravnu i svaku drugu pomoć, a zalagaćemo se za to da sindikati daju saglasnost na izabranog stečajnog upravnika u svojoj firmi. Suviše firmi su uništili stečajni grobari i suviše puta su radnici prevareni od raznih stečajnih upravnika da bi se to prepustilo slučaju i da bi se radnicima oduzelo pravo da, ako je već firma u stečaju, onda daju saglasnost na stečajnog upravnika za kojeg misle da će raditi u interesu firme, a ne u interesu kriminala.
FORUM SINDIKALNIH AKTIVISTA SDP BIH