Reakcija općinskog vijećnika Samira Avdića

Prijedlog Senaida Memića privileguje zakupce prostora u opštinskom vlasništvu

Vijećnik SDP BiH u Općini Ilidža Samir Avdić osvrnuo se na Prijedlog pomoći načelnika Općine Ilidža Senaida Memića privrednicima, ukazujući na povlaštenii pristup.

“S ublažavanjem zaštitnih mjera vaskrsava i politički život na Ilidži. Nažalost, bez obzira na zahtjeve velikog broja vijećnika/ca za održavanje onlajn sjednica (zoom) u prethodna tri mjeseca rad OV je bio u potpunosti degradiran (sa jasnom namjerom da se svi mehanizmi odlučivanja prebace na načelnika i nekoliko ljudi oko njega i vrha stranke).

(Sramotni) Prijedlog načelnika Memića, koji bi se trebao naći na narednoj sjednici OV koju je iniciralo 11 vijećnika i vijećnica (po Poslovniku dovoljan broj potpisa) jer je predsjedavajući Omerović izgleda bukvalno shvatio značenje mjere “samolizolacije”, a koji se u donjoj informaciji preambiciozno naziva “Olakšice za privrednike kojima je bio zabranjen rad”, mene lično a vjerujem i većinu kolega i kolegica iz vijeća te najveći broj privrednika ne može zadovoljiti, jer:

– prijedlog privileguje zakupce prostora u opštinskom vlasništvu (beznačajan broj ugostitelja u odnosu na ukupan) koji su na određen način već privilegovani jer u najvećem broju slučajeva plaćaju manje iznose za iznajmljivanje u odnosu na iznose koje plaćaju ostali, ugostitelji koji iznajmljuju privatne prostore;
– ugostitelji koji Opštini Ilidža plaćaju zakup javne površine u najvećem broju slučajeva površinu iznajmljuju za tzv. ljetne bašte odnosno od maja do oktobra, te im opraštanje aprila i polovine marta ne predstavlja ama baš nikakvu pomoć;
– rad ugostiteljskih objekata je bio zabranjen i u jednoj polovini maja, pa ostaje nejasno zašto se načelnikovim prijedlogom tretira samo polovina marta i cijeli april a ne i barem polovina maja u kojem je rad objekata bio u potpunosti zabranjen;
– slanje faktura od strane Opštine Ilidža ugostiteljima, sa pozivom da unaprijed uplate zakup za naredni mjesec (i sve zaostale dugove) u trenutku kada oni tek otvaraju svoje ljetne bašte, u atmosferi određenog straha gostiju zbog pandemije, ograničenog rada u smislu boravka u zatvorenom, opštoj finansijskoj krizi uzrokovanoj pandemijom, u vrijeme Ramazana kada generalno ugostiteljski objekti rade sa značajno umanjenim prometima, predstavlja izraz potpune otuđenosti lokalne vlasti od običnog svijeta i malih privrednika od čijeg biznisa ovisi u prosjeku od 6 do 15 porodica.

* Iznenađen sam, kada je u pitanju načelnikov prjedlog, odsustvom potrebe da “ode sa stilom” i nadam se da će prihvatiti prijedloge koje ću zajedno sa dijelom kolega i kolegica iznijeti na narednoj sjednici, te spasiti sopstveni i obraz Opštine kojom će još nekoliko mjeseci upravljati sa najodgovornijeg mjesta.

Potrebno je:
– obezbijediti ravnopravan tretman svih privrednika kojima je zabranjen rad za vrijeme pandemije, bez obzira na njihovu stranačku ili bilo kakvu drugu pripadnost;
– prestati sa praksom privilegovanja zakupaca opštinskih prostora u odnosu na veliku većinu drugih privrednika koji zakupljuju prostore od privatnih lica;
– od plaćanja zakupa opštinskih prostora i javnih površina u potpunosti osloboditi zakupce za mjesece mart, april i maj (znači u odnosu na načelnikov prijedlog dodati prvu polovinu marta i mjesec maj u kojem je rad itekako otežan a prihod ugostiteljima minimalan);
– zaključkom Vijeća na Odluku o zakupu javnih površina djelovati na način da se cijena zakupa javnih površina za mjesece juni i juli umanji za 50 %, te da se dopusti prolongiranje plaćanja do kraja godine;
– osloboditi milionska sredstva zarobljena pod stavkom Izgradnja atomskih skloništa, te njihovom prenamjenom realizovati različite interventne mjere pomoći ilidžanskoj privredi, između ostalog i ove mjere u vezi sa zakupom javnih površina i opštinskih prostora.

* Ilidžanske ugostitelje i druge male privrednike koji zakupljuju javne površine pozivam da kroz zagovaranje djeluju prema vijećnicima i vijećnicama u Opštinskom vijeću Ilidža, te da zahtjevaju značajniju pomoć iz opštinskog budžeta koji i sami pune.

* Ja mogu podijeliti informaciju da će svih 11 vijećnica i vijećnika iz “trojke” i nekoliko samostalnih vijećnika pripremiti prijedloge koji su otprilike na fonu ovih mojih razmišljanja. Znam da razmišljaju slično. Potrebno je 16 ruku koje će se dići u vis a vi pratite ko su njihovi vlasnici – vi koji ste ih izabrali ili načelnik sa svojom svitom.

Za kraj bih naglasio da potrebna sredstva za realizaciju ovih mjera nisu nerealna i prevelika i da tih nekoliko stotina hiljada maraka zaista ne bi ugrozilo budžet koji je prilikom usvajanja projektovan na preko 30 miliona KM. Para ima, samo nisu pravedno raspoređene,” stoji u reakciji.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu