Prema izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti sad su sponzorisane sve neplatiše zdravstvenog osiguranja

Poput kolega poslanika dan ranije, delegati Doma naroda Parlamenta FBiH danas su usvojili Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Povod za izmjene je presuda Ustavnog suda FBiH iz oktobra 2014. godine, a po kojoj svi imamo pravo na zdravstvenu zaštitu.

Najjednostavnije, ove izmjene omogućavaju to da vam ovjeru zdravstvene knjižice više ne mogu uslovljavati naplatom duga koji ste imali kod ranijeg poslodavca ukoliko vas sad osigurava neko ko vam redovno uplaćuje doprinose za zdravstvo.

Naime, “korišćenje zdravstvene zaštite u cijelosti”, izuzev hitne medicinske zaštite, dosad je bilo nemoguće ukoliko vam redovno nisu uplaćivani doprinosi za zdravstvo.

Delegat iz reda ostalih Aner Žuljević, smatra da po presudi Ustavnog suda FBiH svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu.

“Nažalost politika je u svom pragmatičnom načinu, kao uvijek, dostavila implementaciju te presude da to tako neće biti. Faktički smo dobili novu diskriminaciju. Samo oni radnici koji su radili kod starog poslodavca koji im je bio dužan doprinose i koji prelaze kod novog poslodavca koji redovno uplaćuje, oni neće biti osporeni da imaju zdravstvenu zaštitu, a i dalje će oni osiguranici u firmama koje su dužne doprinose neće imati zdravstveno osiguranje. Ovim Izmjenama smo potpuno napravili novu diskriminaciju”.

On očekuje nove tužbe ka sudovima nakon ovakvih izmjena zakona.

– S ovim zakonom smo danas sponzorisali sve neplatiše da i dalje ne plaćaju obaveze. Implementcija ove presude je u pravnom smislu bila da osiguranici više uošte ne trebaju ovjeravati knjižice. Zdravstvena zaštita je osnovno ljudsko pravo i ne može osiguranik nositi odgovornost zato što država nije naplatila doprinos od poslodavca. E to je presuda Ustavnog suda, a sad je iskarikirana, rekao je Žuljević.

oslobodjenje.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.