SDP BiH BPK

Preliminarni rezultati SDP BiH na lokalnim izborima 2016. godine

SDP BiH se zahvaljuje svim glasačima i biračima koji su izašli na lokalne izbore u nedjelju, 02.10.2016. godine, a posebno se zahvaljujemo biračima koji su svoj glas dali SDP-u. Želimo naglasiti razliku između glasača i birača. Glasači su ljudi sa pravom glasa koji se odlučuju glasati na osnovu neke materijalne ili nematrijalne koristi (novac, ulje, kafa, sijalica, čokolada, rezervoar goriva, rodbinska veza, prijetnja). Za razliku od glasča birači biraju kandidate na osnovu programa, ideja, moralnih i stručnih vrijednosti samih kandidata, jednostavno biraju svojom a ne tuđom glavom.

Obzirom da su se mnoge stranke koristile direktnom i indirektnom kupovinom glasova, mišljenja smo da lokalni izbori nisu bili slobodni i demokratski. Razumljivo je ljepljenje plakata na privatnim kućama, štalama, šupama i garažama, ali je nedopustivo korištenje državne imovine kao što su saobraćajni znakovi, stubovi električne rasvjete, školska dvorišta i  drveće.  Dosta toga je svedeno na novac, tako da bi neko došao na predizborni skup ili se priključio euforičnoj koloni auta, stranka mui natoči gorivo ili da novac.  Dovodi se u pitanje smisao političkog djelovanja i kandidiranja na izborima. Mišljenja smo da pod hitno treba mijenjati izborni zakon, uključiti  inspekcije, policiju, tužilaštvo, kao i tehnička sredstva primjerena 21. vijeku.

SDP BiH na ovim izborima je zabilježila porast broja glasova u odnosu na izbore 2014. godine. Prema nepoptpunim podacima SDP BiH je u FBiH, po broju glasova, druga partija sa porastom 1%, a što se tiče ostalih stranaka, sem Naše stranke, one su zabilježila pad broja glasova  u odnosu na 2014. godinu, SDA 3%, HDZ BiH 25%, SBB 49% i DF 54%. SDP BiH će imati gradonačelnike/načelnike u Tuzli, Bosnskoj Krupi,  Ključu, Lukavcu, Maglaju, Živinicama, Gračanici i Gradačcu.

Kad su pitanju lokalni izbori na području BPK Goražde i Novog Goražda SDP BiH je djelimično ostvarila planirane ciljeve. Tako će u općinskim vjećima u Goraždu imati dva vjećnika, u Foči (FBiH) jednog vjećnika, na Palama (FBiH) dva do tri vjećnika i u Novom Goraždu jednog vijećnika. Planirani rezultat nije ostvaren u Goraždu, gdje smo planirali najmanje tri vjećnika. Kad su u pitanju izbori za načelnika Općine Goražde SDP BiH je doživjela najveće razočarenje. Nažalost građani nisu uopšte prepoznali plan i program koji je naš kandidat pripremio za period 2017.-2020. godina.

Predsjedništvo SDP BiH je donjelo zaključak, da se analiza lokalnih izbora 2016. godine  napravi po jedinstvenoj metodologiji za sve općtinske organizacije u BiH. Planirano je da anliza bude pripremljenja do kraja mjeseca oktobra ili početkom mjeseca novembra. Po usvajanu analize izbora na Glavnom odboru SDP BiH, članovi partije će sa njom biti upoznati.

Na kraju se zahvaljujemo našim kandidatkinjama/kandidatima i aktivisticama/aktivistima na korektnoj kampanji i završavamo sa našim sloganom, SDP za sve nas.

 

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu