Predstavnici SDP Stari Grad u posjeti Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti

Predstavnici SDP BiH Stari Grad Sarajevo jučer su bili u zvaničnoj posjeti Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Irfan Čengić dopredsjedavajući Vijeća općine Stari Grad i Malik Garibija predsjednik Općinske organizacije SDP Stari Grad, razgovarali su s direktoricom Muzeja Šejlom Šehabović o radu ove institucije i o načinima kako predstavnici vlasti na različitim nivoima mogu pomoći Muzeju da unaprijedi svoj rad.

U ovom trenutku u fondovim Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine se nalazi 67 književnih zbirki i 17 pozorišnih zbirku sa preko 20.000 eksponata, ali i pored činjenice da Muzej čuva pravo blago ove zemlje, on je jedna od sedam institucija kulture od značaja za BiH čiji status je još uvijek neriješen. Zbog toga Muzej funkcioniše u teškim uslovima, svakodnevno se boreći za sami opstanak i podmirivanje osnovnih troškova.

Nakon sastanka i obilaska stalne postavke dogovorene su određene aktivnosti koje će početi već od naredne sjednice Općinskog vijeća Stari Grad, te koje će starogradski socijaldemokrati prenijeti i na više nivoe vlasti. Važno je istaći da ova institucija već ima ogromnu podršku Općine Stari Grad Sarajevo i da izuzetno cijeni obavezu koju je na sebe Općina preuzela u narednom periodu.

U nekoliko posljednjih godina Muzej uspijeva redovno izmiriti sve svoje obaveze i nositi se s brojnim izazovima koji imaju. Cilj ovog sastanka bio je da se pokušaju pronaći modaliteti koji će još više pomoći Muzeju i dodatno podstaći njegov kolektiv da nastavi s dobrim radom.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine rijetka je kulturna i znanstvena institucija u južnoslavenskim, balkanskim ali i u evropskim razmjerama koja se istovremeno bavi očuvanjem i prezentacijom bogate građe iz dvije umjetničke oblasti – književnosti i pozorišne umjetnosti. Osnovan je 1961. godine kao Muzej književnosti BiH, a deset godina kasnije, 1970. godine, Muzej je proširio svoju djelatnosti i na pozorišnu umjetnost BiH. Iako je njegov status danas neriješen, sama činjenica da se nalazi u Starom Gradu i da je ovo jedna od bolje posjećenih turističkih atrakcija, ukazuje na odgovornost i potrebu Općine Stari Grad da pomaže i štiti Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu