SDP BiH
Nermin Nikšić

Predstavnici Evropske komisije su od vlasti u BiH tražili da se uozbilji

“Tri pitanja su postavili pred nas: ruralna strategija, budžet Bosne i Hercegovine i akcize. Ja nažalost ne dijelim njihov optimizam. Period koji je pred nama neće rezultirati pozitivnim pomacima. Moguće da postoji neka većina koja će izglasati zakon o akcizama, ali nakon ovog sastanka je bilo jasno kojim putem idemo”, poručio je Nikšić.

Povukao je paralelu između Bosne i Hercegovine i zemalja regije kada je riječ o ispunjavanju upitnika Evropske komisije.

“Najduže u regionu je na Upitnik Evropske komisije odgovarala Crna Gora – četiri mjeseca i 22 dana. Hrvatska je odgovarala tri mjeseca, a Srbija dva mjeseca i sedam dana. Mi 9. decembra punimo godinu otkako smo dobili upitnik. Siguran sam da ćemo napuniti tu godinu i da neće biti odgovora na njega. Samim tim je upitna dodjela kandidatskog statusa. Nekoliko je ljudi to i potvrdilo na sastanku iz aktuelne vlasti”, kazao je Nikšić.

Istakao je da od posjete premijera Hrvatske Andreja Plenkovića ne očekuje ništa spektakularno.

“Nadam se da su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković shvatili poruku demokratske Evrope u vezi s njihovim komentarima. Nadam se da možemo očekivati da će se izviniti žrtvama i prestati pričati ono što niko u Bosni i Hercegovini ne priča, da je ovo osuda narodu, da je ovo osuda državi. Ovo je osuda politike koja se vodila u to vrijeme i to je ono na šta se treba fokusirati. Bitno je da shvatimo da nas istina i pravda vode prema pomirenju”, zaključio je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu