Grad Tuzla

Predstavljen Izvještaj o nalazima Zajedničke komisije za lokalnu vlast

Izvještaj o nalazima Zajedničke komisije za lokalnu vlast, predstavljen je danas u Sarajevu. Na poziv Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, i partnera, USAID-a i Ambasade Švicarske, u ime Grada Tuzla, sastanku je prisutvovao gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Rezultati prezentiranog Izvještaja doprinijeti će diskusiji, zajedničkom istraživanju potencijala i rješenja za zajedničke probleme svih aktera. Istraživanja ukazuju na to da postoji široko rasprostranjena svijest o potrebi i nužnosti reforme, te da sa lokalnim vlastima treba obaviti sveobuhvatne razgovore o sistematskim promjenama.

Izvještaj je sastavljen od rezultata prikupljenih u proteklih šest mjeseci, tokom kojih je Zajednička komisija, sačinjena od uglednih međunarodnih eksperata, obavila konsultacije sa lokalnim vlastima, gradonačelnicima, načelnicima, općinskim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice, civilnog društva i komunalnih preduzeća. Na predstavljanju Inicijative za lokalne vlasti i konsultacijama sa predstavnicima Zajedničke komisije, koje su održane u Tuzli i Sarajevu, gradonačelnik Imamović se aktivno uključio i predložio nekoliko inicijativa za reforme i sistemske promjene, koje se, prije svega odnose na jačanje lokalnih vlasti.

Jedan od najvažnijih zaključaka Zajedničke komisije za lokalne vlasti jeste problem finansiranja opština, te se, kako su istakli, taj sistem mora promijeniti, a sredstva treba da budu razvojnog, a ne samo potrošnog karaktera.