Sarajevo

Predstavljen informacioni sistem za program transplatacijske medicine u FBiH

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović izjavio je da je informatizacija neophodna za stvaranje brzog i efikasnog zdravstvenog sistema

Slika

BH Telecom i Federalno ministarstvo zdravstva predstavili su danas u Sarajevu informacioni sistem razvijen za program transplantacijske medicine u Federaciji BiH koji je rezultat međusobne saradnje.

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović izjavio je da je informatizacija neophodna za stvaranje brzog i efikasnog zdravstvenog sistema.

Pojasnio  je da ova aplikacija omogućava evidenciju organa podobnih za transplantaciju, pacijenata s eventualnom moždanom smrti, osoba na listi čekanja, kao i onih kojima je izvršena transplantacija.

– Ovaj sistem će uvezati 17 zdravstvenih institucija u Federaciji BiH, među kojima su kantonalne bolnice, tri klinička centra i novouspostavljeni Centar za transplantaciju – rekao je Mesihović i dodao da je neophodno raditi na edukaciji građana o funkcioniranju i značaju transplantacijske medicine.

Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović istakao je da ta kompanija podržava informatizaciju javnog sektora i društva u cjelini, te da bez dobre saradnje koju su imali s Ministarstvom ovaj projekt ne bi uspjeli okončati, uprkos stručnosti i resursima kojim raspolažu.

– Mi ovim pokazujemo šta BH Telecom u budućnosti može učiniti za Bosnu i Hercegovinu – rekao je Rešidbegović.

Predstavljeni informacioni sistem omogućava aplikaciju koja radi u "cloudu" BH Telecoma, održavanje funkcionalnosti i tehničku podršku, povezivanje 17 lokacija međusobno i prema aplikaciji na strani BH Telecoma i KC-a, komunikacijske usluge za svakog korisnika što će omogućiti komunikaciju između korisnika unutar zatvorenog sistema, te kontakt centar za operatere na strani korisnika koji će moći primati i davati informacije potencijalnim donatorima o uvjetima za doniranje organa.

Osim toga, sistem omogućava videopoziv i direktno uključenje ljekarskog tima s udaljene lokacije u operaciju koja je u toku, snimanje operacija za potrebe arhiviranja i kasnije edukacije, pozive i praćenje organizacije transporta donatora do mjesta na kojem će biti izvršena eksplantacija, odnosno transporta organa do lokacije na kojoj će biti izvršena transplantacija, kao i terminalnu opremu "Virtual Desktop Infrastructure" (VDI) i VPN Client.

Ovaj projekt započet je u decembru 2013. potpisivanjem protokola između Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske o saradnji u području pribavljanja i presađivanja organa u svrhu liječenja, a kojim su definirani oblici tehničke saradnje radi uspostavljanja organizacionog modela prikupljanja organa u Federaciji BiH, po uzoru na hrvatski model, te daljnji razvoj transplantacijskog programa u FBiH.

Protokol predviđa i razmjenu organa na načelima solidarnosti i reciprociteta darovanih i primljenih organa, što uključuje i mogućnost da se prioritetni kandidati iz Federacije BiH za transplantaciju srca i jetre te iznimno dijete za bubreg, uvrste na hrvatsku listu čekanja za presađivanje, putem izabranih transplantacijskih centara u Hrvatskoj, a uz prethodnu saglasnost oba nadležna ministarstva.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.