Jednoglasna odluka

Predsjedništvo SDP BiH iz partije isključilo Envera Bijedića i Edina Delića

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH jednoglasno je donesena odluka da iz partije budu isključeni bivši predsjednik Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzlanskog kantona Enver Bijedić i Edin Delić, bivši predsjednik Općinske organizacije SDP Lukavac.

Bijedić i Delić su protivno odlukama organa partije o nekoaliranju sa nacionalnim strankama inicirali i učestovali u pregovorima za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu sa SDA. Ranije su zbog glasanja za Vladu TK-a, koju predvodi SDA, iz SDP-a isključeni poslanici Žarko Vujović i Husein Tokić, kao i novi ministri u Vladi Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić i Mustafa Šakić.

Osim toga, najavama da formiraju novi politički projekat direktno su prekršili i Statut Socijaldemokratske patije BiH, koji jasno propisuje da članovi SDP-a ne mogu biti članovi dvije stranke istovremeno.