Čengić: Venecijanska komisija potvrdila da se Ustav FBiH mora poštovati

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas će na sjednici razmatrati informaciju o promociji Plana 10 na programskim konvencijama širom BiH.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić  je prije početka sjednice kazao novinarima da će biti razmatrana i informacija o provođenju izbora za kandidata SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH, kao i kandidata za kandidatske liste za sve nivoe vlasti za koje se SDP BiH prijavio na narednim izborima.

– Također, ovu priliku želimo iskoristiti da pitamo Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kada će javnosti saopštiti informaciju o uhapšenom studentu u Republici Turskoj, te da li je iko iz Ambasade BiH u Turskoj bio u posjeti pritvorenom studentu. Ako nije bio, koji su razlozi zbog kojih niko nije posjetio državljanina BiH – kazao je Čengić.

Svjesni smo, dodao je on, da svako ko je činio krivična djela mora odgovarati za to, „ali dužnost naših ambasada je da pošalju informaciju šta se dešava s našim uhapšenim državljaninom, kako u ovom slučaju, tako i u svim drugim slučajevima“.

Na novinarsko pitanje ko će činiti delegaciju SDP BiH na pregovorima o Izbornom zakonodavstvu, Irfan Čengić, izjavio je da delegaciju čine predsjednik Nermin Nikšić i generalni sekretar partije. U odgovoru na pitanje osvrnuo se i na pozicije i stavove SDP-a, ali i HDZ-a, te kazao da SDP očekuje napredak u pregovorima, ali HDZ ima „zabetoniranu poziciju“. HDZ želi samo vlastite, stranačke interese, ne više ni interese hrvatskog naroda te ne očekujemo od njih nikakve ustupke.

– Ono što je Venecijanska komisija potvrdila jeste da je Ustav FBiH i dalje na snazi i da se Ustav mora poštovati, odnosno da iz svakog kantona pripadnik svakog naroda ima pravo da bude izabran u Dom naroda Federacije BiH – kazao je Irfan Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.