Sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH

Predsjedništvo BiH mora osuditi izjave protivne interesima Bosne i Hercegovine

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH navedeno je kako će se referendum o kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva održati u periodu od 24. do 26. maja, te da će rezultati istog biti predstavljeni na Konvenciji u Sarajevu 27. maja.

Ovaj demokratski iskorak u unutarpartijskom djelovanju predstavlja prvi takve vrste u političkoj historiji BiH, a pripreme za njegovo održavanje su već u toku.

Osuđeno je neusvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona u državnom Domu naroda, uvođenjem novih tehnologija koje će spriječiti izborne krađe. Još jednom je potvrđeno da HDZ i SNSD predstavljaju kočnicu u logičnom demokratskom postupku veće transparentnosti i kontrole nad izborima.

Predsjedništvo SDP-a je odbacilo tvrdnje i netačne konstatacije o tome da je Republika Hrvatska garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje je u Mostaru izrekla Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske. Hrvatska, jednako kao i Srbija, potpisnik je i obveznik Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne garant. Iznošenje ovakvih tvrdnji, prilikom svake posjete BiH od strane čelnika vlasti Republike Hrvatske, tumačimo kao krajnje nedobronamjernu gestu.

Tražimo od članova Predsjedništva BiH da javno i jasno osude takve izjave. Sve suprotno tome, smatramo radom protivnom interesu BiH i svih njenih građana.

Izjave o tome kako je građanima BiH hrvatske nacionalnosti ova zemlja druga domovina, pokazuju elementarno nepriznavanje i uvažavanje BiH i njenog historijskog bića. BiH je prva i jedina domovina svim njenim građanima i krajnje je vrijeme da vlasti susjednih zemalja počnu uvažavati i tretirati BiH kao suverenu državu.

Članovi Predsjedništva SDP BiH su održavanje predizbornog skupa predsjednika Stranke pravde i razvoja Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu ocijenili kao narušavanje interesa BiH. Bez obzira što se forma ovog skupa pokušava predstaviti na drugačiji način, u njegovoj suštini radi se o predizbornoj kampanji koju Erdogan vodi u sklopu prijevremenih predsjedničkih izbora u Turskoj.

Ne može i ne smije se zanemariti činjenica da su slični skupovi zabranjeni od strane vlasti vodećih evropskih država, među kojima je i Njemačka. Zbog toga ovakav skup u Sarajevu nije u skladu sa interesima BiH i njenih aspiracija za što brže članstvo u NATO i EU.

Posebno upozoravamo Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da ovakav skup predstavlja presedan koji će političke snage u BiH i van nje, koje rade sve na podjeli i urušavanju BiH, iskoristiti kao dodatni argument u provođenju takve politike. Sa tog aspekta ovakav potez je politički nepromišljen i ponovo u potpunoj suprotnosti sa interesima BiH, jer se ovako otvara mogućnost za dodatno narušavanje suvereniteta zemlje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.