Predloženi  Zakon o penzijsko  – invalidskom osiguranju bitno odstupa od Strategije reforme penzionog sistema u FBiH

Iako je donošenje  Zakona o penzijsko – invalidskom osiguranju problematika viših političkih i zakonodavnih i izvršnih  organa u Federaciji Bosne i Hercegovine, zbog preko  24.000 penzionera, te svih zaposlenih Zenice, na koje se odnosi ovaj  Zakon, Forum seniora  Gradskog odbora SDP BiH Zenica upućuje građanima Zenica javno saopćenje.

Predloženi  Zakon o penzijsko  – invalidskom osiguranju bitno odstupa od Strategije reforme penzionog sistema ranije usvojene  u Federaciji BiH. Zakon će uskoro biti  usvojen , voljom  većine okupljene oko SDA i HDZ-a. Oni već tri godine jedan ovako bitan reformski zakon žele progurati po hitnom postupku, što je suprotno svim demokratskim i poslovničkim  principima, u čemu im,  nažalost pomaže i otuđeno rukovodstvo  Saveza penzionera Federacije BiH. Oni, iako kao nevladina organizacija, skupa sa Vladom Federacije prijete Parlamentu Federacije dovođenjem desetina hiljada penzionera pred Parlament, kako bi na njih vršili pritisak da donesu ovaj, vrlo nepravedan i diskriminirajući Zakon.

Novi Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju ne odnosi se na sadašnje ,nego buduće penzionere, odnosno sadašnje radnike. Zato je to problematika ove populacije, a oni šute ili se   nemušto  oglašavaju. Pogubnost ovog Zakona je što će penzije onih koji sada  nepravedno imaju vrlo visoke plate, biti daleko više  od radnika iz realnog sektora, čije su plate vrlo niske, posebno u tekstilnoj industriji, polljoprivredi,  ugostiteljstvu,  metalskoj, drvnoj  industriji i slično. Ispravno je da penzije  zavise od  plaćenih doprinosa, ali visoke plate u  ministarstvima, agencijama, parlamentima i javnim  preduzećima  rezultiraće i  visokim  penzijama. Ako  vlasti nisu uspjele svojim instrumentima osigurati ujednačenije plate u Federaciji BiH, mogle su kroz Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju podići nivo najnižih penzija. Međutim, pošto Zakon predlažu i usvajaju oni koji i imaju najviše plate, on će, na njihovu sramotu, uskoro biti i usvojen.

SDP BiH ni ranije, a ni sada  neće podržati ovaj Zakon, upravo zbog svojih principa pravde i jednakosti i zbog toga što programski zastupa interese radnika, obespravljenih i siromašnih.

 

 

 

Forum seniora GO SDP BiH Zenica


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu