Irfan Čengić

Predloženi zakon o obrtu nije kvalitetan

Nakon sastanka sa predstavnicima Obrtničke komore FBiH, zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić je pozvao Vladu Federacije BiH da povuče i vrati na doradu predloženi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima jer predstavnici obrtnika nisu zadovoljni sa predloženim zakonom.

„Nakon razgovora sa predstavnicima Obrtničke komore FBiH, odlučio sa podržati njihove stavove i tražiti povlačenje predloženog zakona o obrtu i njegovu doradu. Ukoliko je Obrtnička komora koja predstavlja desetine hiljada obrtnika nije zadovoljna predloženim zakonom onda vlast i parlamentarci ne trebaju forsirati taj zakon već otvoriti dijalog.“ Ističe ovim povodom zastupnik Čengić.

Iz Obrtničke komore FBiH u pismu svim zastupnicima u Parlamentu FBiH apeluju na predstavnike u Zastupničkom domu i predstavnike u Domu naroda da nipošto ne daju podršku ovom zakonu, jer ćemo u protivnom biti suučesnici u masovnom zatvaranju obrtničkih radnji, a od vrijednih i poštenih obrtnika napraviti socijalni slučaj, što svakako ne doprinosi u procesu oporavka i moderniziranja ekonomije u cilju jačanja održivog, efikasnog, pravednog i stabilnog ekonomskog rasta, otvaranja radnih mjesta, te stvaranja održivog društvenog okruženja.

U obrtničkoj komori naglašavaju da je primjetno da se trenutni Prijedlog Zakona uvelike razlikuje od Nacrta Zakona koji je prošao dio parlamentarne procedure usvajanja zakonodavnih propisa, sadržajno i tehnički.

Nakon analitičke procjene sadržajnog djela na koji su OK FBiH i kantonalne/županijske komore iznijele svoje prijedloge, sugestije i primjedbe uvidno je da iste nisu usvojene od strane predlagatelja Zakona.

Nakon čega je jednoglasno odlučeno od strane svih udruženja obrtnika, kantonalnih/županijskih komora i OK FBiH da obrtnici u Federaciji Bosne i Hercegovine kategorički odbacuju, ne mogu i neće prihvatiti ovakav Prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.

Ovaj prijedlog zakona bi se trebao razmatrati na na 4. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 10. ili 11. septembra 2019.godine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu