Irfan Čengić

Predloženi zakon o obrtu nije kvalitetan

Nakon sastanka sa predstavnicima Obrtničke komore FBiH, zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić je pozvao Vladu Federacije BiH da povuče i vrati na doradu predloženi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima jer predstavnici obrtnika nisu zadovoljni sa predloženim zakonom.

„Nakon razgovora sa predstavnicima Obrtničke komore FBiH, odlučio sa podržati njihove stavove i tražiti povlačenje predloženog zakona o obrtu i njegovu doradu. Ukoliko je Obrtnička komora koja predstavlja desetine hiljada obrtnika nije zadovoljna predloženim zakonom onda vlast i parlamentarci ne trebaju forsirati taj zakon već otvoriti dijalog.“ Ističe ovim povodom zastupnik Čengić.

Iz Obrtničke komore FBiH u pismu svim zastupnicima u Parlamentu FBiH apeluju na predstavnike u Zastupničkom domu i predstavnike u Domu naroda da nipošto ne daju podršku ovom zakonu, jer ćemo u protivnom biti suučesnici u masovnom zatvaranju obrtničkih radnji, a od vrijednih i poštenih obrtnika napraviti socijalni slučaj, što svakako ne doprinosi u procesu oporavka i moderniziranja ekonomije u cilju jačanja održivog, efikasnog, pravednog i stabilnog ekonomskog rasta, otvaranja radnih mjesta, te stvaranja održivog društvenog okruženja.

U obrtničkoj komori naglašavaju da je primjetno da se trenutni Prijedlog Zakona uvelike razlikuje od Nacrta Zakona koji je prošao dio parlamentarne procedure usvajanja zakonodavnih propisa, sadržajno i tehnički.

Nakon analitičke procjene sadržajnog djela na koji su OK FBiH i kantonalne/županijske komore iznijele svoje prijedloge, sugestije i primjedbe uvidno je da iste nisu usvojene od strane predlagatelja Zakona.

Nakon čega je jednoglasno odlučeno od strane svih udruženja obrtnika, kantonalnih/županijskih komora i OK FBiH da obrtnici u Federaciji Bosne i Hercegovine kategorički odbacuju, ne mogu i neće prihvatiti ovakav Prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.

Ovaj prijedlog zakona bi se trebao razmatrati na na 4. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 10. ili 11. septembra 2019.godine.