Postoji veliki politički uticaj na pravosuđe

Pravosuđe treba biti nezavisno, ali ne i nedodirljivo

U povodu posljednih afera vezanih za Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, a posebno povodom one čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, Socijaldemokratska partija BiH podsjeća da smo još 2012. godine tvrdili da se radi o otuđenim centrima moći koji nikome ne odgovaraju, te da je zdravo i pošteno pravosuđe prioritet svih prioriteta kako bi država Bosna i Hercegovina krenula naprijed.

Tada smo nudili rješenje da se po uzoru na susjedne države glavni tužilac bira u Parlamentu, a da se u sastavu VSTV-a advokati zamijene univerzitetskim profesorima pravne struke. Taj prijedlog nije ni došao do Parlamenta, jer je naišao na osudu i dijela međunarodne zajednice, čiji je VSTV projekat, ali i medija i nevladinih organizacija koje su danas, sedam godina poslije, najglasnije u osudi situacije u pravosuđu i načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija, koji je isti kakav je bio i tada.

Mi i danas smatramo da se u pravosudni sistem treba uvesti odgovornost, da pravosuđe treba biti nezavisno, ali ne i nedodirljivo, da nije u redu, niti normalno, da u pravosudnom sistemu napreduju oni koji nemaju iskustvo, da godinama opstaju tužioci čije optužnice stalno padaju, da se iznova pojavljuju afere koje pokazuju o kako se lošem sistemu radi, a da se ništa ne mjenja.

Mi, u SDP-u, smatramo da postoji veliki politički uticaj na pravosuđe i da su time pravosudne institucije kontaminirane, te da je to najveći razlog katastrofalno niskog povjerenja građanja u institucije koje treba da budu garant prava i pravde u društvu. Kroz dio afera koje se s vremena na vrijeme pojavljuju u javnosti se mogu prepoznati politički sukobi koji se prelamaju ne samo kroz pravosuđe, nego i kroz obavještajno-sigurnosti državni aparat. Preduslov za napredak naše države je da pravosuđe konačno postane nezavisno, te da policijske i obavještajne strukture počnu služiti državi i građanima, a ne političarima i njihovim stranačkim ili ličnim interesima.

Predlažemo i izražavamo svoju spremnost da učestvujemo u procesu koji će u najkraćem mogućem roku rezultirati reformom zakonodavstva kako bi se vratilo povjerenje građana u pravosudni sistem i kako bi ovaj izuzetno važni državni alat za obračun sa kriminalom i korupcijom konačno postao kapacitiran da se obračuna sa onima koje godinama zaobilazi.