SDP MOSTAR:

Pratit ćemo proces donošenja i realizacije budžet

Široka javna rasprava o budžetu je zbog specifične situacije u gradu potrebnija više nego ikada

Slika

Gradski odbor SDP-a Mostar pozdravlja usvajanje izmjena Zakona o budžetima u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji omogućava relaksaciju financijske situacije u Mostaru.

U skladu sa izmjenama Zakona, pozivamo gradonačelnika i načelnika Odjela za financije Grada Mostara da odmah pristupe izradi budžeta za 2014.god. uz obavezu javne rasprave o tom dokumentu. Široka javna rasprava o budžetu je zbog specifične situacije u gradu potrebnija više nego ikada. U konsultacije oko izrade budžeta potrebno je uključiti što veći broj građana, predstavnika mjesnih zajednica, nevladinih organizacija, gradskih i javnih  institucija, pa i političkih partija. Ovaj proces zbog nepostojanja institucije Gradskog vijeća Mostara mora biti potpuno javan i transparentan, kao i kontrola trošenja sredstava, kojoj mora imati pristup svaki građanin Mostara.

Posebno pozivamo na široki dogovor i konsenzus kako bi se na pravi način odredili prioriteti u Gradu Mostaru, posebno vodeći računa o socijalno najugroženijim kategorijama i ustanovama čije su funkcije bitne kako ne bi došlo do ugrožavanja osnovnih i životnih potreba građana Mostara.

Napominjemo također, da više nema nikakvih prepreka da gradonačelnik i načelnik Odjela za financije osiguraju sredstva za npr. javne kuhinje i prijevoz učenika kako bi se normaliziralo stanje u trenutno najkritičnijim oblastima života u Mostaru.

Budžet koji će biti donesen ne smije se svesti samo na puko isplaćivanje ličnih dohodaka, već mora osigurati normalno funkcioniranje Grada Mostara u 2014.g.

Gradski odbor SDP-a Mostar je formirao posebnu komisiju koja će u suradnji s građanima i na osnovu dostupnih informacija kontinuirano pratiti  proces donošenja i realizacije budžeta, te pravovremeno izvještavati  javnost o našim saznanjima.

Potpuno svjesni ogromne odgovornosti gradonačelnika i načelnika Odjela za financije, SDP Mostara je u mjeri u kojoj nam to bude dozvoljeno spreman dati svoj doprinos u ovom procesu. SDP jeste opozicija vlasti u Mostaru, SDP jeste opozicija stanju u Mostaru, ali SDP nije opozicija građanima Mostara, te ćemo i dalje činiti sve da na najbolji mogući način artikuliramo interese naših sugrađana u ovom procesu.                                                                       

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.