KO SDP BiH Tuzla

Pozivamo sve stranke sa područja TK da se uključe u sprečavanju novog šljačišta na PK Šićki Brod

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Tuzla, poziva sve stranke sa područja Tuzlankog kantona da se bez politizacije uključe u sprečavanje novog šljačišta na PK Šićki Brod.

Mi u SDP-u smatramo da je novo šljačište na pomenutoj lokaciji pogubno po zdravlje velikog broja stanovnika Tuzlanskog kantona, a posebno ovo odlaganje šljake bi ugrozilo život u okolnim naseljima.

Neometana infiltracija površinskih i podzemnih voda, nedostatak površinske zaštite od dizanja prašine i zagađivanja vazduha, kontaminacija vode i tla teškim metalima, pa čak i nedovoljna ispitanost radioaktivnosti šljake samo su neke od opasnosti koje vrebaju ukoliko se novo sljačište pojavi na PK Šićki Brod.

Novo šljačište nije obuhvaćeno prostornim planom, i vjerujemo da postoje druge lokacije koje su pogodne za odlaganje šljake iz obližnje TE Tuzla.

Pozivamo i Elektroprivredu BiH da ponovo razmotri ovu odluku i pristupi prvo saniranju postojećih deponija u skladu sa svim propisanim normama, a pogotovo u saradanji sa strukom i lokalnim vlastima, te da se uradi studija koja će zadovoljavati sve ekološke i druge standarde.

Ne želimo da se ekološko pitanje i zdravlje građana Tuzlanskog kantona uvede u neko političko pitanje, želimo transparentno raditi na podizanju nivoa standarda okoliša kako bi imali pravilan pristup prema budućim generacijama.

Naši prijedlozi okolinskih rješenja na kojima insistiramo su usmjereni u pravcu komparativnih prednosti, aktiviranju neiskorištenih potencijala kojima raspolažemo, a sve u svrhu dobrobiti građana Tuzlanskog kantona pa tako i Bosne i Hercegovine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu