KO SDP BiH Tuzla

Pozivamo sve stranke sa područja TK da se uključe u sprečavanju novog šljačišta na PK Šićki Brod

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Tuzla, poziva sve stranke sa područja Tuzlankog kantona da se bez politizacije uključe u sprečavanje novog šljačišta na PK Šićki Brod.

Mi u SDP-u smatramo da je novo šljačište na pomenutoj lokaciji pogubno po zdravlje velikog broja stanovnika Tuzlanskog kantona, a posebno ovo odlaganje šljake bi ugrozilo život u okolnim naseljima.

Neometana infiltracija površinskih i podzemnih voda, nedostatak površinske zaštite od dizanja prašine i zagađivanja vazduha, kontaminacija vode i tla teškim metalima, pa čak i nedovoljna ispitanost radioaktivnosti šljake samo su neke od opasnosti koje vrebaju ukoliko se novo sljačište pojavi na PK Šićki Brod.

Novo šljačište nije obuhvaćeno prostornim planom, i vjerujemo da postoje druge lokacije koje su pogodne za odlaganje šljake iz obližnje TE Tuzla.

Pozivamo i Elektroprivredu BiH da ponovo razmotri ovu odluku i pristupi prvo saniranju postojećih deponija u skladu sa svim propisanim normama, a pogotovo u saradanji sa strukom i lokalnim vlastima, te da se uradi studija koja će zadovoljavati sve ekološke i druge standarde.

Ne želimo da se ekološko pitanje i zdravlje građana Tuzlanskog kantona uvede u neko političko pitanje, želimo transparentno raditi na podizanju nivoa standarda okoliša kako bi imali pravilan pristup prema budućim generacijama.

Naši prijedlozi okolinskih rješenja na kojima insistiramo su usmjereni u pravcu komparativnih prednosti, aktiviranju neiskorištenih potencijala kojima raspolažemo, a sve u svrhu dobrobiti građana Tuzlanskog kantona pa tako i Bosne i Hercegovine.