Damir Filipović

Pozivam gradonačelnika Skaku da se uslika sa dozvolom za izgradnju Vidikovca

Damir Filipović, ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo, pozvao je gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku da, kao što se slikao pored idejnog rješenja, uslika se i pored dozvola za građenje Vidikovca na Trebeviću.

“Nije da ne znam odgovore na pitanja koja smo uputili, nego želimo da uvaženi gradonačelnik javnosti kaže kako su dobili dozvole.

Vlast i nosioci javnih funkcija trebaju biti za primjer građanima u poštivanju pozitivnih pravnih propisa, procedura i nikako ne smiju dopustiti izlete zbog politikanstva.

Ukoliko posjeduju dozvole, odgovorno tvrdim da su u suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju KS, u suprotnosti sa aktima koji su proizašli na osnovu ovog Zakona.

Odluka o pristupu izrade Prostornog plana Trebević u članu 23. stoji:

(1) Do donošenja plana utvrđuje se režim zabrane građenja na prostoru koji je obuhvaćen planom.

(2) Izuzetno se može vršiti intervencija u prostoru u funkciji zaštite i sprečavanja dalje degradaci prostora, a na osnovu podataka nekon formiranja prostorne osnove i analize stanja i ocjene mogućnosti prostornog razvoja, o ćemu Nosilac izrade Plana daje stručno mišljenje.

OBZIROM DA NIJE DONESENA NI PROSTORNA OSNOVA, za ishodovanje dozvola nije dovoljno ni mišljenje.

Ukoliko je neka institucija ili organ izdao dozvole za gradnju Vidikovca, smatram da treba postupiti u skladu sa članom 79. ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENJU KS, te pozivam da rješenje proglasi ništavnim do donošenja planske dokumentacije”, navodi ministar Filipović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu