Zukan Helez

”Povoljnije penzije nisu poklonjene, radnici su ih zaradili”

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je jučer izmjene i dopune Zakona o PIO, koje podrazumijevaju da će oko 30.000 radnika moći ostvariti pravo na penziju, ukoliko ove izmjene usvoji i Dom naroda, piše agencija Patria.

Parlament je izmene i dopune ovog zakona usvojio na prijedlog Socijaldemokratske partije BiH. SDP-ov zastupnik Zukan Helez rekao je za agenciju Patria da se radi o ljudima koji su zaradili penziju, ali da to pravo nisu mogli ostvariti zbog zakonskih prepreka, odnosno nesuglasica između vladajućih stranaka SDA i HDZ BiH.

– Treba znati da ovim ljudima niko ne poklanja penzije. Radi se o radnicima koji su završili svoj radni vijek, poslodavac ih više ne želi, i sada treba da odu u zasluženu penziju. Nažalost, zbog loše zakonske regulative oni su neko vrijeme proveli u vakumu – niti su mogi raditi a niti su mogli ostvariti pravo na penziju – rekao je Helez.

Novi Zakon o PIO već neko vrijeme ne može proći parlamentarnu proceduru zbog nesuglasica između koalicijskih partnera HDZ-a i SDA, pa će izmjene i dopune starog zakona poslužiti kao dobro prijelazno rješenje.

Prema usvojenom Prijedlogu SDP-a BiH pravo na povoljniju penziju moći će ostvariti žene sa 30 godina staža i 55 godina starosti,a muškarci sa 35 godina staža i 60 godina starosti.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu